Musíme se kamarádit se všemi sousedy, řekl Lukašenko a zažaloval Moskvu

Bělorusko-ruské vztahy procházejí krizí, protože „jisté síly“ v ruském vedení jednají v rozporu s politikou prezidenta Vladimira Putina. Na tiskové konferenci to řekl běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Zkritizoval ruskou energetickou politiku a oznámil, že podal na Moskvu žalobu. Dodal, že Bělorusko se za žádnou cenu nevzdá své nezávislosti a že se musí „kamarádit“ i s ostatními sousedy, nejen s Ruskem.

Prezident Lukašenko zkritizoval Moskvu za přístup k jednání o ceně ruských energetických surovin, s níž Minsk nesouhlasí. Výhrady dává Bělorusko najevo už od začátku loňského roku, kdy označilo cenu, kterou požaduje Rusko, za neudržitelnou a začalo Moskvě platit méně. Běloruský prezident oznámil, že na Rusko ve věci podal žalobu.

„V Rusku jsou různé síly, různé jsou bohužel i v ruském vedení. Je moc špatné, když se některé názory rozcházejí s míněním a rozhodnutím prezidenta,“ podotknul Lukašenko. S Putinem prý udržuje přátelské vztahy, i když se dokážou „pohádat jako žádní jiní prezidenti“.

Lukašenko rovněž kritizoval středeční rozhodnutí Moskvy vytvořit na hranici s Běloruskem zóny, v nichž mají být kontrolováni občané třetích zemí. Podle médií jde o reakci na nedávné rozhodnutí Minsku zbavit vízové povinnosti občany zhruba 80 států světa, kteří vstupují na běloruské území přes letiště v Minsku a pobývají v zemi maximálně pět dnů.

„Co je tato třicetikilometrová hraniční zóna? Mně to připadá jako politický útok,“ rozohnil se Lukašenko. Ruské ministerstvo zahraničí kritiku odmítlo s poukazem na to, že Rusů ani Bělorusů se opatření netýká. Vyzvalo běloruské vedení k diskusi o vzniklých problémech „v klidném a věcném ovzduší“.

Politika všech azimutů

Běloruský prezident na tiskové konferenci zdůraznil, že jeho země musí prosazovat „politiku všech azimutů“. Jinou cestu podle něj Bělorusko nemá. „Musíme se kamarádit se všemi našimi sousedy. Mávali jsme dosud jen jedním křídlem a je známo, kam jsme doletěli. Rusko, Ukrajina, Polsko, Litva ani Lotyšsko nám nejsou cizí. Jsou to z boží vůle naši sousedi,“ řekl.

Lukašenko zároveň popřel informace některých médií, že se jeho země chystá opustit integrační projekty dohodnuté s Moskvou.

Agentura Regnum nedávno bez uvedení zdroje napsala, že Minsk chce opustit Ruskem řízenou Euroasijskou hospodářskou unii, postsovětskou Organizaci dohody o kolektivní bezpečnosti a konfederační rusko-běloruské uskupení zvané svazový stát.