ROZHOVOR: Lukašenko je jen loutka v rukách Kremlu, říká běloruský politický vězeň

Před pěti lety kandidoval na prezidenta proti Alexandru Lukašenkovi. Po vítězství Lukašenka a masivních demonstracích skončil ve vězení, ze kterého se dostal až letos v srpnu. Řeč je o běloruském opozičním politikovi Mikalaji Statkevičovi. Jak se na běloruský režim dívá a jak velká je podle něj jeho provázanost s Ruskem? Nejen o tom mluvil jako host Událostí, komentářů.

- prezidentský kandidát ve volbách 2010 v Bělorusku
- po vítězství Lukašenka byl odsouzen na 6 let v pracovních táborech
- z vězení se dostal v srpnu 2015
- Amnesty International ho prohlásilo vězněm svědomí

Mikalaj Statkevič
Zdroj: ČT24

Alexandr Lukašenko se snaží navenek vystupovat vůči Západu smířlivěji. Je to vidět i uvnitř Běloruska, na fungování země?

Projevuje se to pouze v jednom - osvobodil, ale nerehabilitoval šest z osmi politických vězňů. Jinak se to neprojevuje.

Udělal samozřejmě vše pro to, aby nevypukly nepokoje před prezidentskými volbami. Nepřipustil kandidaturu skutečných opozičních kandidátů, byli to jenom jacísi kandidáti, kteří byli schválení, a tudíž bylo vše jasné.

Nicméně podle účasti ve volbách, podle komentářů lidí, které jsme mohli zaznamenat během letošních prezidentských voleb, to ale nevypadá, že by občané Běloruska chtěli zásadní změny.

Lidé chtějí změny, lidé chápou, že v tomto systému se jejich život bude jenom zhoršovat a to je jasné, ale většina lidí je paralyzovaná strachem, strachem před represemi. Bělorusko má největší policii. Je tam osm speciálních služeb. (….)

Lidé se bojí ztratit práci, protože Lukašenko kontroluje ekonomiku a je tady ještě vnější strach. Bělorusové se bojí války, zopakování toho, co se dělo na Ukrajině a Lukašenko toho využívá. Navíc neumožnil účast ve volbách demokratických kandidátů, takže společnost neměla o čem rozhodovat, koho volit. Nebyla tady žádná naděje.

Rozhovor s běloruským opozičním lídrem Mikalajem Statkevičem (zdroj: ČT24)

Čili Lukašenkovu politiku ovlivňuje politika Vladimira Putina?

Lukašenkův režim je v podstatě loutkový režim, který ovládá Putin. Bez Putina je běloruský režim nemožný. Takový velký kolchoz, taková ekonomika potřebuje velké dotace. Putin nám dotuje ztrátové podniky, speciální jednotky, policii a samozřejmě Lukašenko závisí na Kremlu, závisí na cenách ropy. Je to v podstatě jenom taková dceřiná společnost Ruska.

Na druhou stranu můžeme sledovat určité obracení se Lukašenka k Západu. Anebo i to je se souhlasem Vladimira Putina?

Možná s tím Putin nesouhlasí, ale bude to sledovat úplně klidně, protože jeho možnosti dotovat jsou už menší. Už to nemůže být 11 miliard dolarů za rok, letos to bude 8 nebo 9 miliard a to není dostatečná suma na podporu ekonomiky. Proto se Lukašenko obrací na Západ, aby získal peníze na reformy (….) a také se snaží trošku vydírat Putina, aby Putin platil více.

Putin to bude ještě chvíli sledovat klidně. Dobře, ať se Západ trošku posnaží, ale až mu to už začne vadit, tak řekne: Pozor, je tady ropa! A Lukašenko je skutečně jenom loutka v rukách Kremlu.

  • Alexandr Lukašenko v čele Běloruska stojí už 21 let. Zvítězil i v letošních říjnových volbách, a to s více než 83 procenty hlasů. Opozice následně vyzvala mezinárodní společenství, aby volby neuznalo. Západ Lukašenkův režim často kritizuje za porušování lidských práv.
Vydáno pod