Mrtví a stovky zasažených. V Indii unikl jedovatý plyn z továrny na plasty

Při úniku jedovatého plynu z chemického provozu nedaleko města Višákhapatnam v jihoindickém státu Ándhrapradéš zemřelo nejméně devět lidí. Asi tři sta dalších sanitky rozvezly do nemocnic kvůli podráždění očí a potížím s dýcháním.

Dalších až 1500 lidí záchranáři museli ze zasažené oblasti evakuovat, napsala agentura Reuters s odvoláním na mluvčího policie. Postižená je tříkilometrová oblast kolem chemičky.

Plyn unikl v noci na čtvrtek z továrny jihokorejské společnosti LG Polymers. Vyrábějí se tam plasty, které se využívají pro spotřební zboží, jako jsou hračky, uvedla NDTV.

Mluvčí firmy oznámil, že únik z nádoby s plynem objevil pracovník noční směny. Výroba v ní byla kvůli pandemii koronaviru pozastavena a pracovníci připravovali její obnovení.

Událost připomněla tragický únik plynu z továrny americké firmy Union Carbide v indickém městě Bhópálu v roce 1984, poznamenala Reuters. Smrtící výpary tehdy zabily okamžitě 1700 lidí, v následujících týdnech zemřelo 2500 dalších. Deset let poté dosáhl počet obětí asi sedmi tisíc a seznam postižených obsahuje na 200 tisíc jmen.