Mississippi kvůli konfederačnímu znaku vybírá novou státní vlajku. Ve hře jsou magnólie, vlny nebo maják

Květy magnólie,  vlny nebo maják patří mezi motivy, které se mohou objevit na nové vlajce státu Mississippi. Ten se v červnu rozhodl odstranit znak Konfederace, který je považovaný za symbol rasistického Jihu. O vítězném návrhu rozhodne speciální komise, občané ho pak musí stvrdit ve volbách.

Poté, co v červnu mississippský kongres vedený republikány rozhodl o odstranění konfederačního symbolu ze státní vlajky, oznámila tamní administrativa, že chce s novým vzhledem vlajky přijít co nejdříve.

Z původních tří tisíců návrhů nakonec Komise pro předělání vlajky státu Mississippi vybrala 147, které nyní postupují do dalšího kola. Většina vzorů obsahuje květy magnólie, která se se státem z jižního pobřeží USA neodmyslitelně pojí, a dokonce je jeho oficiální květinou.

Další možnosti, které prošly, obsahují například orla nebo vlny symbolizující druhou nejdelší řeku USA Mississippi. Kritériem pro novou vlajku je zakomponování hesla „V Boha věříme“. To je totiž od roku 1956 zákonem stanovené jako oficiální motto Spojených států amerických.

Stát Mississippi představil varianty nové vlajky
Zdroj: mdah.pic-time.com

Komár nejdříve prošel, vyřadili ho dodatečně

Návrhy, které komise zamítla, byly podle ní údajně zvláštní nebo nevhodné. Jednalo se například o plechovky od piva, okounka pstruhového nebo o mem s Ježíšem.

Jedna z vyřazených možností pro novou vlajku Mississippi
Zdroj: Mississippi Flag Commission

Uživatele sociálních sítí také zaujal návrh vlajky s komárem v kruhu hvězd. Jak uvádí televize CNN, komáři jsou v okolí řeky Mississippi nevítanými, ale častými hosty. K překvapení všech byla tato vlajka mezi postupivšími. Státní archiv ovšem rychle přispěchal s vysvětlením. Podle něj se jednalo o omyl, jeden z pracovníků se při výběru překlikl.

Komise se znovu sejde v pátek, kdy vybere pět finalistů. K těm se poté bude moci vyjadřovat i veřejnost. V září vyberou zákonodárci poslední variantu, kterou předloží voličům ke schválení. Hlasování bude probíhat souběžně s prezidentskými volbami.

Vlajka státu Mississippi obsahovala od roku 1894 červené, bílé a modré pruhy, na kterých v levém rohu vyčníval konfederační bitevní znak. Podle mnohých kritiků je Konfederace znakem rasismu, jelikož glorifikuje otrokářskou minulost amerického Jihu. V roce 2001 občané Mississipi drtivě hlasovali proti odstranění konfederačního znaku.