Malé město v Normandii se těší stabilním cenám energií. Úspěšně vsadilo na slunce

Události: Fotovoltaická obec (zdroj: ČT24)

Malaunay, malé město v Normandii, si dokáže vyrobit vlastní energii a je příkladem cesty k energetické nezávislosti. Pozoruhodný projekt, který vznikl před sedmi lety, zaručuje obyvatelům obce stejné ceny a energetickou stabilitu. Slouží jako jistota v době, kdy francouzská vláda připravuje zemi na možné lednové výpadky proudu.

Střechy především veřejných budov zdobí ve městě na sedmnáct set fotovoltaických panelů. A jejich počet poroste. „Díky nim máme pokrytých třicet procent spotřeby elektrické energie,“ uvedl starosta města Malaunay Guillaume Coutey. To garantuje, že cena energií pro zdejší obyvatele zůstane dlouhodobě stabilní. 

První fotovoltaické panely, které stály kolem padesáti tisíc eur, instalovali v městečku na střechu kostela. Většina z místních obyvatel s tím nemá žádný problém. „Je to praktické, vůbec mi to nevadí,“ říká Patrick. A Michel dodává: „Všechno, co inteligentně řeší problémy, je dobré. Byť se jedná zrovna o střechu kostela.“

Fotovoltaické panely jsou dnes na střechách školy, bazénu či domu s pečovatelskou službou, ale velký zájem o ně projevují jednotlivci i firmy. „Cílem je spojit dvě největší společnosti ve městě, vytvořit energetickou komunitu a vyrábět tolik, aby si místní mohli elektřinu kupovat lokálně,“ naznačuje radní Clementine Jagotová. 

Starosta k tomu dodává, že jeho město se stalo zkušební komunitou, kam nyní příjíždí hodně delegací i ze zahraničí. „Před několika týdny dorazili z Rumunska a před několika dny jsem prezentoval náš projekt v Itálii,“ uvádí.