Lotyši posílají na Ukrajinu auta, která zabavili opilcům

Válka na Ukrajině trvá už více než rok a forma nezištné pomoci okupované zemi je různorodá. S další alternativou přišlo Lotyšsko, které zabavuje vozidla silně opilým řidičům. Vzhledem k tomu, že stovky aut začaly přeplňovat záchytná parkoviště, rozhodlo se je po legislativních změnách poslat ukrajinské armádě a do tamějších nemocnic. Prvních osm vozidel bylo transportováno ve středu.

Od počátku roku bylo v téměř dvoumilionové pobaltské zemi zabaveno řidičům, u nichž hladina alkoholu v krvi přesáhla hodnotu 1,5 promile, přibližně dvě stě aut. 

Jejich původní majitelé nedostanou od státu žádnou kompenzaci. Usednutí za volant v opilosti se proto může během krátkého intervalu změnit ve velmi nákladnou záležitost.

„Je to děsivé, když si uvědomíte, kolik vozidel řídí v naší zemi opilí lidé,“ řekl Reinis Pozňaks, zakladatel neziskové organizace známé jako Twitter Convoy, která byla lotyšskou vládou pověřena dodáním vozidel na Ukrajinu.

„Nikdo nečekal, že opilých řidičů bude tolik. Vláda se nestíhala zbavovat zabavených aut a záchytná parkoviště jí nestačila. Proto jsem přišel s nápadem, že bychom je mohli poslat na Ukrajinu,“ vysvětlil Pozňaks.

Týden co týden by měla okupované zemi odeslat organizace čtyřiadvacet aut. Bude to pro ni sice přestavovat test vlastních limitů, ale Pozňaks je v tomto směru sebejistý.

Od začátku válečného konfliktu totiž odeslala na Ukrajinu přibližně dvanáct set vozidel, která získala poté, co na Twitteru zveřejnila žádost o dar. V loňském roce díky tomu vybrala dva miliony eur na nákup, renovaci a transport aut.

Uznání od ministra financí

Nezištnou pomoc zmíněné neziskové organizace vnímala lotyšská vláda jako inspiraci, což potvrdil ministr financí Arvils Ašeradens. Zároveň konstatoval, že vláda i proto upustila od pokusů o dražbu vozidel.  

„Od nápadu k jeho realizaci uplynulo něco málo přes měsíc. Jsem vděčný, že jsme jednomyslně schválili změnu zákona o podpoře civilistů na Ukrajině. Opět jsme potvrdili naši jednotu v poskytování pomoci Ukrajině, pro kterou jsme připraveni udělat víceméně cokoli,“ zdůraznil Ašeradens.

„Jde o důležitou pomoc. Převoz aut, který naše vláda schválila, je dobrou zprávou pro pět armádních jednotek ukrajinského ministerstva obrany a pro tři zdravotnická zařízení, pro něž budou vozidla vzpruhou při snaze o záchranu lidských životů,“ dodal Pozňaks.

Podle statistik lotyšské policie bylo v loňském roce zastaveno na tamějších silnicích 4300 opilých řidičů, kteří se stali účastníky více než tisíce dopravních nehod.