Korupční kauzu pákistánského expremiéra znovu projedná soud

Pákistánský odvolací soud nařídil v úterý opětovné projednání korupčního případu, v němž byl bývalý pákistánský premiér Imran Chán odsouzen k tříletému vězení. Soud zároveň rozhodl o propuštění Chána na kauci, informovala agentura Reuters s odvoláním na jeho právníka. Expremiér se ale nedostane na svobodu minimálně do středy, protože bylo nařízeno jeho zadržení v jiném případu týkajícím se vyzrazení státního tajemství.

Chán byl počátkem srpna odsouzen ke třem rokům vězení za nezákonný prodej státních darů, které dostal v premiérském úřadu v letech 2018 až 2022. Dary v údajné hodnotě více než 140 milionů pákistánských rupií (10,3 milionu korun) zahrnovaly mimo jiné hodinky Rolex, prsten a manžetové knoflíčky.

Proti soudnímu verdiktu se odvolal, uvedl, že byl shledán vinným, aniž dostal právo se hájit. „Naše žádost byla přijata,“ napsal v úterý Chánův právník na sociální síti X.

Politik ale čelí obvinění v desítkách dalších případů a v některých z nich soudy nařídily jeho zatčení. Podle zpravodajského serveru BBC News tak zůstane Chán v cele ještě nejméně den kvůli kauze, v níž byl obviněn, že vyzradil obsah tajného dokumentu a využil ho ve svůj prospěch. Případem by se měl soud zabývat ve středu.

Dokument podle agentury AP poslal pákistánský velvyslanec v USA ministrovi zahraničí v Islámábádu. Podle Chána text dokazuje, že jeho sesazení v roce 2022 bylo součástí spiknutí mezi Spojenými státy, Chánovým nástupcem Šabházem Šarífem a mocnou pákistánskou armádou. Expremiér tvrdí, že Washington naléhal na pákistánskou armádu, aby ho svrhla, protože krátce před ruskou invazí na Ukrajinu navštívil Rusko.

Vliv na podzimní volby

Podle agentury Reuters není jasné, jak úterní verdikt odvolacího soudu ovlivní Chánovu účast v nadcházejících volbách, které se podle dřívějšího oznámení měly konat v listopadu, ale pravděpodobně budou uspořádány později. Opoziční vůdce Chán byl vnímán jako jeden z favoritů hlasování.

Pákistánská volební komise po uvěznění Chána počátkem srpna vykázala lídra opozice na pět let z politiky. Podle pákistánských zákonů žádná odsouzená osoba nemůže vést politickou stranu, kandidovat ve volbách či zastávat veřejnou funkci. „Imran Chán má po dnešním (úterním) soudním verdiktu právo vrátit se do čela Hnutí za spravedlnost (PTI),“ prohlásil jeden z expremiérových právníků.

Chánovi přívrženci považují veškerá obvinění proti němu za politicky motivovaná. Jeho květnové zatčení vyvolalo v zemi rozsáhlé demonstrace, při nichž zahynulo nejméně devět lidí a desítky dalších utrpěly zranění.