Komik Cosby čelí prvnímu obvinění ze znásilnění

Americký komik Bill Cosby byl poprvé obviněn ze znásilnění. K sexuálnímu útoku údajně došlo v lednu 2004 ve Filadelfii, kdy herec podle prokuratury omámil drogami a alkoholem a následně zneužil Andreu Constandovou. Cosby veškerá obvinění odmítá a několik žen již sám zažaloval. U soudu si vyslechl obvinění a byl propuštěn na kauci ve výši jednoho milionu dolarů (25 milionů korun).

Constandová, která byla v době údajného Cosbyho útoku zaměstnána na univerzitě Temple, podala na herce žalobu už v roce 2005, následně ale došlo k mimosoudnímu vyrovnání. Prokurátoři případ znovu otevřeli poté, co se objevily nové důkazy. Oběť je prý ochotná s úřady spolupracovat. Promlčecí lhůta v případu by podle agentury Reuters vypršela už v lednu.

Podle prokurátorů měl Cosby s Constandovou přátelský vztah až do chvíle, než jí přednesl dva sexuální návrhy, které žena odmítla. Komik ji pak měl přimět pít alkohol a sníst prášky, po nichž byla tak omámená, že se nemohla bránit.

Pan Cosby svou oběť přinutil, aby snědla prášky a pila víno. Následně nebyla schopna pohybu a pan Cosby ji sexuálně zneužil.
Kevin Steele
státní zástupce z Norristownu v Pensylvánii

Cosby přijel k soudu ve městě Elkins Park poblíž Filadelfie, kde si během několika minut vyslechl obvinění, uložil kauci a odevzdal pas, aby mohl být do dalšího stání plánovaného na 14. ledna propuštěn. Novinářům nechtěl k obvinění nic říci, již dříve však všechna nařčení z údajných sexuálních deliktů odmítl. Se zmíněnou ženou měl prý sexuální styk, s nímž ona souhlasila.

„Budeme se rázně bránit proti tomuto neodůvodněnému obvinění a očekáváme, že pan Cosby bude soudem zproštěn viny,“ řekla jeho obhájkyně Monique Pressleyová. Podle amerických médií půjde o zřejmě největší proces s některým z hollywoodských herců za poslední dobu. Komikovi hrozí v případě prokázání viny trest od pěti do deseti let vězení.

Hvězda Billa Cosbyho v Los Angeles
Zdroj: Reuters

Na obvinění hned reagovali lidé na sociálních sítích. „Co všichni máte proti Cosbymu?“ napsal jeden z uživatelů Twitteru.

„Říkám, že Cosby někoho rozčílil a teď ho házejí vlkům,“ napsala další uživatelka Twitteru.

Jiní nevidí Cosbyho tak nevinně a chtějí připomenout svědectví údajně zneužitých žen.

Ze sexuálního napadení obvinilo 78letého Cosbyho přes čtyřicet žen. Většina z nich uvedla, že je komik před zneužitím omámil.

Soud jim ale dosud ani v jednom případě za pravdu nedal. Řada údajných sexuálních deliktů se odehrála před značnou dobou a časová lhůta pro jejich možné vyšetření už dávno uplynula.

Herec známý především z televizního seriálu The Cosby Show nedávno sám podal žalobu na sedm žen, od nichž žádá finanční odškodnění za to, že poškodily jeho dobré jméno a čest.