Karnevalové Benátky se těší na miliony od turistů

Benátky – V italských Benátkách začíná tradiční karneval. Desetidenní slavnost v ulicích je pro zemi ideální možností, jak přilákat turisty. Každý rok přijíždějí na karneval statisíce lidí, podle odhadů utratí každý z nich v průměru 50 eur. Benátky tak vydělají dohromady 40 milionů.

Do Benátek se na karneval se staletou tradicí sjíždějí lidé ze všech koutů Itálie i ze zahraničí. Benátčané se především těší na jejich peníze, jsou proto pozorní hostitelé. Fontánu na náměstí svatého Marka naplnili vínem místo vody, napojit by tak mohli statisíce utrácejících lidí. Loni jen na poslední karnevalový víkend přijelo 250 tisíc návštěvníků.

Kdo byl na benátském karnevalu loni, přitom letos nebude mít pocit, že prožívá docela totéž, námět slavnosti je tentokrát jiný. „Letos jsme zvolili téma, které přináší Benátky zpátky k jejich původu, stejně jako karneval. Téma je Život je divadlo, pojďme všichni nosit masky. V 17. a 18. století začali lidi nosit masky při zahájení divadelní sezony a nosili je šest měsíců,“ přiblížil umělecký ředitel festivalu Davide Rampello.

Masky mají ve městě dlouhou tradici, nosí se už od roku 1436. I dnes jsou k dostání na každém rohu. Některé jsou vyráběné tradičně, na ulicích se ale prodávají spíše ty levnější, připravené speciálně pro karneval.