Izraelský premiér Netanjahu je po operaci, odkládá naplánované cesty

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ruší plánované zahraniční cesty. V noci podstoupil operaci – dostal kardiostimulátor. Že se podrobí zákroku, oznámil Netanjahu krátce předem. Podle serveru deníku Haaretz byla operace úspěšná a třiasedmdesátiletý politik opustí nemocnici ještě v neděli.

„Před týdnem mi byl voperován monitorovací přístroj. Tento přístroj dnes (v sobotu) večer zapípal a řekl, že musím dostat kardiostimulátor a že je potřeba to udělat již dnes v noci,“ uvedl Netanjahu ve videoprohlášení zveřejněném před zákrokem. Ujistil v něm zároveň, že se cítí skvěle. „Ale musím poslouchat své lékaře,“ podotkl.

Zákrok podstoupil Netanjahu v nemocnici Šeba u Tel Avivu. Podle jeho kanceláře se i po něm cítí dobře. Jeho post během operace, kvůli níž bylo odloženo nedělní zasedání vlády, dočasně převzal ministr spravedlnosti Jariv Levin, s čímž předtím vyjádřili souhlas další členové kabinetu.

Po zákroku se v izraelských médiích objevily spekulace o odložení nadcházejících Netanjahuových zahraničních cest, které jeho úřad nakonec potvrdil. Podle webu N12 se zatím změny týkají chystaných návštěv Turecka a Kypru.

Netanjahu byl 15. července převezen do nemocnice, protože se necítil dobře. Některá izraelská média informovala, že doma omdlel, spadl a uhodil se do hlavy. Do nemocnice byl ale podle nich přivezen při vědomí. Podstoupil sérii vyšetření, včetně kardiovaskulárních, po nichž nemocnice oznámila, že byl dehydratovaný, ale jeho zdravotní stav je výborný. Lékaři mu tehdy dali srdeční monitor, zdůvodnili to potřebou „rutinního sledování“.

Loni v říjnu Netanjahu zkolaboval při modlitbě v jeruzalémské synagoze. Také tehdy byl převezen do nemocnice, kde mu lékaři provedli nezbytné testy. Jejich výsledky byly podle médií normální.

Netanjahu je nejdéle sloužícím izraelským šéfem vlády. Během patnácti let byl premiérem několikrát a jeho současná vláda nastoupila do úřadu loni v prosinci. V současnosti čelí protestům kvůli soudní reformě. I večer před premiérovou operací se v jeruzalémských ulicích sešlo na dvě stě tisíc lidí, kteří se domnívají, že by změny v soudnictví ohrozily izraelskou demokracii.