Izraelské ministerstvo chce zavést oddělené koupání pro muže a ženy

Události: Oddělené koupání v Izraeli (zdroj: ČT24)

V Izraeli se vede spor o to, jestli na přírodních koupalištích zavést oddělené návštěvní hodiny pro muže a pro ženy. Ty už fungují na některých mořských plážích. Návrh vychází vstříc početné populaci věřících židů i muslimů, pro které je společné koupání mužů a žen problematické. Sekulární část společnosti ale plán vnímá jako další krok od liberálního k náboženskému charakteru státu.

Pláž pro věřící je v Tel Avivu od ostatních oddělená vysokou zdí. Tři dny v týdnu tam smí jen muži, tři dny pouze ženy.

Ministerstvo životního prostředí teď navrhlo, aby se možnost odděleného koupání pro muže a pro ženy zavedla i v některých národních parcích.

Mělo se to týkat i rezervace u Jeruzaléma se starou byzantskou nádrží coby populárním místem pro koupání. Otevírací hodiny areálu by se prodloužily, takže k večeru by lokalita byla buď jen pro ženy, nebo pouze pro muže.

„Prodloužením otevírací doby jedna strana něco získá a žádná nebude poškozena,“ myslí si ministryně životního prostředí Idit Silmanová.

Změny by uvítal například ultraortodoxní židovský věřící Jehuda. „Nekoupeme se společně a i naše ženy velmi preferují koupat se bez mužů. (…) Mělo by se to určitě zavést. Aby i ženy měly možnost se vykoupat, aniž by je rušili muži,“ říká.

Pohled odpůrců

Debata okolo tohoto plánu se ale propojila s víc než půl roku trvajícími protesty proti vládě Benjamina Netanjahua. Odpůrci kabinetu varují před rostoucím vlivem náboženských předpisů.

„Pro mě je důležité zasazovat se o to, aby charakter státu Izrael zůstal stejný jako v posledních sedmdesáti letech. A domnívám se, že je tu riziko, že charakter státu se může změnit,“ vysvětluje sekulární Izraelka Tali.

Záměr zavést v přírodních rezervacích oddělené časy pro muže a pro ženy narazil u nejvyšší státní zástupkyně. Ta uvedla, že případné změny se mají řešit zákonem, nikoliv pouhým rozhodnutím ministryně. Někteří koaliční poslanci už takový zákon chystají.