Izraelská armáda chce na Golanských výšinách postavit cvičiště, obyvatelé varují před zničením ekosystému

Události: Na Golanských výšinách se rozhořel spor (zdroj: ČT24)

Na Golanských výšinách se rozhořel nový spor. Izraelská armáda chce jednu z tamních lokalit proměnit na výcvikový prostor. Jenže to odmítají tamní obyvatelé, kteří varují před zničením unikátního ekosystému.

V Ejn Fit kdysi stála syrská vesnice. Lidé tam míří za rekreací, jiní za meditací. V potoce žijí krabi, chodí z něho pít gazely i stáda krav, podél břehů rostou ostružiníky. Údolí si ale vyhlédla armáda pro výstavbu nového cvičiště. Mají tu stát atrapy domů pro výcvik boje v městském prostředí. Podobné cvičiště už funguje na jihu Izraele.

„V okamžiku, kdy tu postaví budovy a přijedou tanky a další technika, zmizí všechna zvířata. A to ani nemluvím o dopadu na lidi,“ míní jedna z obyvatelek Golanských výšin Mira.

Role izraelské armády na Golanských výšinách byla vždy významná. Tento region je od roku 1967 nárazníkovou zónou Izraele vůči Sýrii.

Jedna z odpůrkyň výstavby základny stanuje poblíž pramenu potoka. „Jsem tu, abych lidem vysvětlovala, o co jde. Mnozí ani netuší, že jsou tu takové plány,“ okomentovala.

Peticí proti výstavbě

Je to obecné izraelské dilema. Stát o rozloze čtvrtiny Česka obývá už téměř deset milionů lidí. „Toto je vlastně příběh Izraele v jedné větě: velice malá země, velice malá. Takže všechno je propojené. Když zaberete pozemky pro střelnici, tak nezbudou pro ovce nebo lidi,“ poznamenal brigádní generál izraelské armády Benci Gruber.

Armáda trvá na svém, zastánci zachování údolí také. „Podporujeme armádu. Ale říkáme: proč tady? Jsou tu tisíce jiných míst. Jde jen o betonové baráky. Prosím, najdete jiné místo. Nechte zvířata žít. Nechte nás žít,“ vzkazuje armádě obyvatelka.

Lidé v údolí pořádají koncerty a přednášky, uklízejí odpadky a rozšiřují petici proti výstavbě cvičiště. „Často tu potkávám lidi, kteří říkají, že o tom četli v novinách, slyšeli o tom v televizi, proto přišli,“ popsala odpůrkyně výstavby.

Dosud neznámé místo nyní láká více turistů. Chtějí, možná naposledy, než tam přijedou buldozery, zažít unikátní letní koupel ve studené pramenité vodě.