Irsko se potýká s následky protestů, které vyvolal útok v dublinské škole

Události: Nepokoje v Dublinu (zdroj: ČT24)

Policie v irském hlavním městě zatkla 34 lidí při nepokojích, které vypukly ve čtvrtek večer poté, co neznámý muž u školy v centru Dublinu pobodal ženu a tři děti. Policejní šéf Drew Harris výtržnosti označil za bezprecedentní a již dříve uvedl, že za nimi byla „krajně pravicová ideologie“. Irský premiér Leo Varadkar varoval, že o víkendu by mohly přijít další podobné protesty.

„Takovéto výtržnosti jsme dosud nezažili,“ uvedl podle veřejnoprávní televize RTÉ komisař Harris na ranní tiskové konferenci. Při chaotických čtvrtečních událostech podle něj utrpěl vážné zranění jeden policista a také bylo poškozeno 11 policejních vozidel a 13 podniků, z nichž některé se staly terčem rabování.

Výtržníci se ve čtvrtek odpoledne shromáždili v lokalitě Parnell Square, kde po útoku nožem utrpěly žena a pětiletá holčička vážná zranění, zatímco další dvě děti byly zraněny lehce. Útočníka ve středním věku záhy zpacifikovali svědci incidentu, načež jej převzala policie, která ihned nestanovila možný motiv činu. Podezřelý byl také hospitalizován, podle neoficiálních informací v médiích žije v Irsku přes 20 let a má irské občanství.

Útočný dav

Na demonstraci na místě útoku podle RTÉ postupně sílilo napětí a dav 100 až 200 lidí začal s příchodem večera slovně i fyzicky útočit na policii. Lidé na strážce zákona házeli pyrotechniku a nejméně jedno policejní vozidlo se ocitlo v plamenech. Na mostě přes řeku Liffey někdo zapálil také dvoupatrový autobus.

Ve večerním prohlášení Harris uvedl, že nepokoje vyvolala „frakce šílených chuligánů ovládaných krajně pravicovou ideologií“. Účastníci potyček podle médií měli transparenty s nápisy Irish Lives Matter (Na irských životech záleží) a chovali se nepřátelsky k novinářům. Jeden z demonstrantů řekl agentuře AFP, že „na Iry útočí špína“, policie také hovořila o sloganech namířených proti imigrantům.

Podle Harrise je zjevné, že tito lidé „byli radikalizováni skrze sociální sítě“. „Viděli jsme, jak lidé ke špetce faktů přidali hromadu domněnek,“ řekl. Policie podle něj na události reagovala adekvátně, neboť nemohla předvídat, že izolovaný násilný čin bude mít takto dramatickou dohru.

Premiér Varadkar na vlastní tiskové konferenci řekl, že nespecifikované skupiny aktuálně na internetu svolávají další podobné protesty. Do čtvrtečních výtržností se podle něj zapojilo asi 500 lidí. Varadkar řekl, že Dublin zažil „dva otřesné útoky“, v odkazu na nepokoje a pobodání ženy a dětí u školy.

Policejní velitel Harris předtím informoval, že pětiletá holčička zraněná při útoku na Parnell Square zůstává v kritickém stavu. Policie zatím v případu nikoho nezatkla.