Írán vypustil na oběžnou dráhu tři satelity pomocí nosné rakety Símorgh

Írán vypustil na oběžnou dráhu tři satelity pomocí nosné rakety Símorgh, kterou vyvinulo ministerstvo obrany. S odvoláním na Klub mladých novinářů, zpravodajský portál napojený na státní televizi IRIB, o tom informovala agentura Reuters.

Jeden satelit o hmotnosti 32 kilogramů a dva nanosatelity, každý o hmotnosti menší než deset kilogramů, byly vyslány na oběžnou dráhu do výšky minimálně 450 kilometrů. Dvě menší zařízení mají testovat technologie úzkopásmové komunikace a určování zeměpisné polohy.

Větší družici, nazvanou Mahdá, sestrojila íránská vesmírná agentura. Jejím účelem je otestovat přesnost rakety Símorgh při vynášení většího nákladu do vesmíru.

Írán tento měsíc vypustil na oběžnou dráhu družici Sorajjá pomocí rakety z dílny vesmírné složky polovojenských revolučních gard. To vyvolalo obavy západních zemí, že by se technologie této kosmické nosné rakety dala použít pro vývoj balistických raketových systémů dlouhého doletu.

Írán v sobotu tuto kritiku odmítl. Teherán uvedl, že mírový technologický pokrok v oblasti kosmonautiky je legitimním právem země.