Írán tvrdí, že sestřelil bezpilotní letouny u zbrojovky

O sestřelení tří bezpilotních letounů ve městě Isfahán v centrální části země informovaly íránské úřady. Pohybovaly se poblíž místní zbrojovky, íránské ministerstvo obrany připustilo, že na ni zaútočily, tvrdí však, že byl útok neúspěšný. Místní média ovšem několik hodin předtím informovala o hlasitém výbuchu.

Ministerstvo obrany uvedlo, že byl útok bezpilotních prostředků na isfahánskou zbrojovku neúspěšný, skončil pouze poškozením střechy a nikdo neutrpěl zranění. Na videozáznamu, který zveřejnila íránská média, byl vidět záblesk světla a záchranná vozidla a hasičské vozy před továrnou. Úřady neuvedly, koho z útoku podezírají.

Agentura IRNA rovněž informovala o požáru v ropné rafinerii v severoíránském městě Tabríz a uvedla, že jedna osoba byla zraněna. Není ale jasné, zda to souvisí s incidentem v Isfahánu a jaká byla příčina požáru. Bezpilotní letouny se údajně objevily i poblíž hlavního města Teheránu, kde obyvatelé potvrzují aktivní protivzdušnou obranu.

Ministr zahraničí Amírabdolláhján označil útok bezpilotními prostředky za zbabělý. Jeho cílem bylo podle něj vyvolat nejistotu. „Takové akce nebudou mít dopad na odhodlanost našich odborníků pokročit v našem mírovém jaderném díle,“ uvedl v televizním vysílání šéf íránské diplomacie.

Izrael věc nekomentoval

V okolí íránských vojenských, jaderných a průmyslových zařízení se v posledních letech odehrála řada výbuchů a požárů. Z útoků se někdy vzájemně obviňují Írán a Izrael. Televize Al-Arabíja přišla však s tvrzením, že za útokem na zbrojovku stojí Spojené státy, cílem byl podle zdrojů sklad balistických raket.

Izrael nechtěl nedělní incident v Isfahánu nijak komentovat. Zato reagoval poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Řekl, že je to účet za válku. Írán totiž podle západních tajných služeb dodává drony Rusku, které je používá k útokům v ukrajinských městech. „Logika války je neúprosná a vražedná. Přísně vystavuje účet jejím autorům a komplicům,“ uvedl Podoljak.

Teherán popírá, že by prodával Moskvě drony schopné útoků na ukrajinskou infrastrukturu, připustil pouze, že bezpilotní prostředky do Ruska dodal ještě před válkou. Ukrajina nicméně loni vyhostila íránského velvyslance.

Agentura Reuters připomněla, že loni v červenci Teherán obvinil Izrael, že do Isfahanu poslal kurdské ozbrojence s cílem poškodit zdejší obranný průmysl. Před dvěma lety také Írán obvinil svého souseda – jehož státnost oficiálně neuznává – ze sabotáže v jaderném zařízení Natanz a pohrozil odvetou.

Teherán neuznává Izrael a viní ho z vražd íránských vědců a představitelů. Izrael považuje Írán za největší ohrožení své existence a poukazuje zejména na nebezpečí jeho jaderného programu. O Izraeli se všeobecně soudí, že vlastní jaderné zbraně, země to ale oficiálně nikdy nepotvrdila. Izrael tvrdí, že Írán o jaderné zbraně usiluje, což ale Teherán popírá.