Írán začal budovat novou jadernou elektrárnu na jihozápadě země

Írán začal na jihozápadě země v provincii Chúzestán budovat novou jadernou elektrárnu s názvem Kárún, informovala v sobotu agentura AP s odvoláním na státní média. Stavba za dvě miliardy dolarů (asi 43 miliard korun) má trvat osm let.

Slavnostního zahájení stavby se zúčastnil Mohammad Eslámí, ředitel íránské Agentury pro atomovou energii, který plán na výstavbu nové jaderné elektrárny odhalil v dubnu. První úvahy o její stavbě u řeky Kárún se nicméně objevily ještě před islámskou revolucí z roku 1979. Írán má nyní jen jednu jadernou elektrárnu, Búšehr na jihu země, kterou s pomocí Ruska zprovoznil v roce 2011, a několik podzemních jaderných zařízení.

Kárún bude fungovat s jedním tlakovodním reaktorem o výkonu 300 megawattů a stát bude v regionu bohatém na ropu nedaleko iráckých hranic. Pro srovnání, české jaderné elektrárny, Temelín a Dukovany, mají obě maximální výkon přes dva tisíce megawattů.

O íránském jaderném programu se vedou dlouhá léta spory hlavně kvůli obavám velmocí, že Teherán usiluje o výrobu jaderné bomby. V roce 2015 Teherán uzavřel dohodu o svém jaderném programu (JCPOA) se Spojenými státy, Čínou, Ruskem, Británií, Francií a Německem. Výměnou za zrušení ekonomických sankcí se zavázal mimo jiné omezit obohacování uranu.

Tehdejší americký prezident Donald Trump ale v roce 2018 od dohody odstoupil a sankce proti Íránu obnovil. Írán pak začal dohodu porušovat. USA za nynějšího prezidenta Joea Bidena začaly s Íránem vyjednávat o navrácení k podmínkám dohody, rozhovory nicméně stojí od letošního června.