Indie se vzpamatovává z řádění nejsilnější bouře za posledních dvacet let. O život přišlo 33 lidí

Nejméně 33 obětí si již na západě Indie vyžádal cyklon Tauktae, který přinesl do oblasti silné lijáky a vichr. Dalších více než devadesát lidí hledají záchranáři poté, co se u pobřeží indické finanční metropole Bombaje ve špatném počasí potopila loď. Při pátrací operaci pomáhá indické námořnictvo, které na místo vyslalo tři válečná plavidla a vrtulníky, informovala agentura AFP.

Většina obětí zahynula při zřícení domů, uvedl předseda vlády západoindického státu Gudžarát, do něhož ničivý cyklon dorazil v pondělí večer. Mezi mrtvými je dítě, které zemřelo při zřícení zdi, i dospívající dívka, kterou zabilo propadnutí střechy.

Na další oběť, osmdesátiletou ženu, spadl sloup elektrického vedení. Poškozených je přes šestnáct a půl tisíce domů a bezmála šest tisíc vesnic se ocitlo bez proudu. Živel vyvrátil z kořenů desítky tisíc stromů. 

Potopená loď u Bombaje s 273 lidmi na palubě přepravovala dělníky na ropnou plošinu. Při extrémně nepříznivých podmínkách panujících na moři se 180 z nich podařilo zachránit, dalších 93 se postrádá, uvedlo podle AFP indické námořnictvo. Helikoptéry námořnictva přepravily do bezpečí dalších 137 osob z jiného plavidla, které se vychýlilo z kurzu.

Evakuace postihla statisíce lidí

Cyklon Tauktae doprovázený vichry dosahujícími rychlosti až 165 kilometrů v hodině v neděli večer dorazil nad západní indické pobřeží. Před jeho příchodem bylo ve státě Gudžarát evakuováno 200 tisíc lidí. Živel postupoval směrem na sever a prohnal se kolem pobřežních států Kérala, Karnátaka, Góa a Maháráštra, v nichž si vyžádal 16 obětí. Přes 400 lidí uvázlo na dvou volně unášených plavidlech u bombajského pobřeží.

Jde o nejsilnější bouři v oblasti za posledních 20 let. Představitel státu Gudžarát Pankadž Kumár uvedl, že silné deště a vítr vytrhávaly sloupy elektrického vedení a stromy a ničily budovy v pobřežních oblastech.

V Indii udeřil cyklon Tauktae. Desítky lidí přišly o život, další se pohřešují (zdroj: EBU)

Ohrožena je i léčba

Stát kvůli cyklonu na dva dny přerušil očkování proti nemoci covid-19, která se nyní v Indii šíří velkou rychlostí. Všichni pacienti léčící se s covidem v gudžarátských nemocnicích, které se nacházejí pět a méně kilometrů od pobřeží, byli v obavách ze záplav převezeni do bezpečnějších zdravotnických zařízení. Úřady se také snaží zamezit přerušení dodávek elektrického proudu do nemocnic v oblasti a oznámily, že více než tisícovka nemocnic ošetřujících pacienty s covidem byla vybavena generátory na výrobu elektřiny. Prioritou je nyní podle úřadů zprůjezdnění silnic, aby byl zajištěn stálý přísun kyslíku do nemocnic.

V Bombaji, metropoli státu Maháráštra, byl na několik hodin zastaven provoz mezinárodního letiště a uzavřeny byly některé silnice.  Ve státech na jihozápadním pobřeží Indie se pohřešovalo 28 rybářských člunů.

Zatopená silnice v Bombaji
Zdroj: ČTK/AP/Rajanish Kakade

Bouři před jejím příchodem nad pevninu doprovázely vichry o rychlosti 180 až 190 kilometrů v hodině a v nárazech až 210 kilometrů v hodině, což odpovídá hurikánu třetí kategorie. Centrální vláda do ohrožených oblastí vyslala tisíce záchranářů. Na místě jsou záchranné týmy armády, námořnictva i pobřežní stráže.

Na západním pobřeží Indie nejsou cyklony ničím neobvyklým. V roce 1998 cyklon v Gudžarátu připravil o život nejméně 4000 lidí a způsobil škody za stamiliony dolarů, napsala agentura Reuters.