Hajdaj skončil jako šéf Luhanské oblasti. Spekuluje se, že bude velvyslancem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfy tří regionálních správ, včetně Serhije Hajdaje z frontové Luhanské oblasti na východě země. O Hajdajovi, který byl od začátku ruské invaze jedním z nejviditelnějších představitelů ukrajinské správy, se spekukuje coby o budoucím velvyslanci Ukrajiny v Kazachstánu. Oficiální důvody pro personální změny, které v úterý oznámil představitel vlády v parlamentu, úřady nesdělily.

Odvolaný Serhij Hajdaj, šéf většinově okupované Luhanské oblasti, je výraznou postavou ukrajinského boje proti ruské invazi. V médiích a na sociálních sítích často komentoval situaci na bojišti ve svém regionu. Podle zdrojů deníku Ukrajinska pravda se s ním počítá na postu velvyslance v Kazachstánu.

Sám Hajdaj v lednu popřel, že by byl jmenován ukrajinským velvyslancem, ale že je připraven tak učinit, pokud to prezident Zelenskyj bude považovat za nutné.

„Jsem členem prezidentova týmu. Pokud mě uvidí na nějaké důležité pozici na jiné frontové linii, pak půjdu tam, kde mě jmenuje… Nevidím tady žádnou velkou senzaci, ale zatím k tomu nejsou žádné dokumenty,“ řekl Hajdaj.

„Pracuji do posledního dne ve státní správě, ať už pracuji kdekoli, i kdybych byl zítra jmenován na jiné místo. Ale i když je někdo někam jmenován, vyžaduje to spoustu dokumentů, které se musí připravit, schválit, je to dlouhá cesta,“ dodal pro server Suspilne.

Další odvolaní šéfové oblastí

Z pozice šéfa oděské oblastní správy byl odvolán armádní plukovník Maksym Marčenko. Server RBK-Ukrajina v této souvislosti připomněl, že v uplynulých týdnech byli pro podezření z korupce zadrženi dva jeho náměstci.

O funkci přišel i šéf západoukrajinské Chmelnycké oblasti. O bývalém podnikateli Serhiji Hamalém se v posledních dnech šířily na sociálních sítích dosud nepotvrzené informace, že ho zastavila policejní hlídka, když řídil opilý, uvedla Ukrajinska pravda.

V lednu Zelenskyj v rámci rozsáhlých personálních změn ve státních institucích odvolal pět šéfů regionálních správ – konkrétně Kyjevské, Dněpropetrovské, Záporožské, Sumské a Chersonské oblasti. Učinil tak poté, co zemí otřásly nejzávažnější korupční skandály od začátku ruské plnohodnotné invaze v únoru minulého roku.