Způsob boje u Bachmutu vyhovuje Rusům, Ukrajinci musí překvapit, říká Macko

Studio ČT24: Obtížná obrana Bachmutu (zdroj: ČT24)

Ukrajina je rozhodnutá bránit Bachmut za každou cenu s tím, že chce co nejvíc vyčerpat ruské okupanty a získat čas na výcvik dalších vojáků před ohlášenou jarní protiofenzivou. V té by měl být i prvek překvapení, míní generál ve výslužbě Ozbrojených sil Slovenské republiky Pavel Macko.

Zelenskyj ve svém pondělním večerním projevu uvedl, že budoucnost Ukrajiny závisí na výsledku bojů v klíčových bodech na východě země. „Je to tam velmi těžké a bolestivé. Musíme zničit vojenskou sílu nepřítele a my ji zničíme, u Bilohorivky, Bachmutu, Avdijivky, Vuhledaru a na všech dalších místech, kde se v těchto chvílích rozhoduje o naší budoucnosti,“ řekl ukrajinský prezident. 

Kvůli pokračování ukrajinské obrany Bachmutu jsou podle generálporučíka Pavla Macka vysoké ztráty na obou stranách. „Tím, že se Rusové snaží natlačit do Bachmutu, se příliš koncentrují na jedno místo a Ukrajinci oslabují jejich útočnou sílu,“ řekl Macko.

Ruská zimní ofenziva podle něj právě kulminuje a zpomaluje se. On sám však zastává názor, že by bylo pro Ukrajince lepší ustoupit z města, zaujmout nové obranné postavení, a hlavně zkrátit obranné linie.

„Dosavadní způsob boje spíš vyhovuje Rusům. Je to intenzivní opotřebovávací boj,“ komentoval generál ve výslužbě taktiku Kyjeva. Na druhou stranu připustil, že ukrajinské velení má detailnější informace a že nejspíš má k tomuto rozhodnutí svůj důvod.

Řepa: U Bachmutu zahynuly možná až desítky tisíc wagnerovců

Tomáš Řepa z Fakulty vojenského leadershipu na Univerzitě obrany míní, že otázka Bachmutu je spíše symbolická než strategická či operační.

„Oni (Ukrajinci) se tam snaží ruské síly utahat, vyčerpat je. To se jim do jisté míry daří. Jen wagnerovců mohlo při pokusech o dobytí Bachmutu zahynout až několik desítek tisíc. To je úplně neuvěřitelná bilance těch lidských vln (které wagnerovci posílali do útoku). Hlavně ze začátku se o to takhle pokoušeli a Ukrajinci je kosili jednoho za druhým,“ řekl v 90' ČT24.

„A protože se jim to (Ukrajincům) nějakou dobu dařilo – teď už je zase obraz války trochu jiný – tak v tom budou pokračovat dál. Je to samozřejmě ale politické rozhodnutí, které i ukrajinské vojenské velení musí respektovat,“ dodal Řepa.

90’ ČT24: Čas na ukrajinskou ofenzivu? (zdroj: ČT24)

Je potřeba překvapit

Ukrajinské velení již dříve na jaro oznámilo protiofenzivu, ta podle Macka dává logiku ve směru ze Záporožské oblasti na Melitopol nebo na Berďansk, tedy města ležící na pobřeží Azovského moře. V případě úspěchu by v obou variantách došlo k rozdělení ruských sil na dvě části.

„Toto je logický primární směr útoku, ale to vidíme všichni, takže musí přijít i nějaký překvapivý moment,“ prohlásil Macko. Ukrajinci podle něj na útok dlouhodobě shromažďovali síly, takže by mohli mít dostatek jednotek k útoku. Zároveň upozornil, že musí mít i dostatečné rezervy, kdyby se akce nevyvíjela podle plánů.

Moment překvapení podle Macka může spočívat v tom, že Ukrajina zaútočí ve dvou směrech, nebo bude simulovat útok na jih, ale udeří v jiné oblasti.

Rychlý průlom obrany nehrozí

„Rusové nadále tlačí na celé linii Svatove–Kreminna, snaží se především od Kreminny postupovat všemi směry. Ukrajinci už byli na předměstí tohoto města, ale ten útok kulminoval a teď je Rusové tlačí zpět,“ popsal Macko.

Útočící armáda se podle něj snaží dostat až k Lymanu, protože případné získání Bachmutu jí negarantuje dostatečný nástupní prostor k ovládnutí zbytku Doněcké oblasti. Macko míní, že by potřebovala získat minimálně Lyman a Izjum, tedy města, která ukrajinští obránci osvobodili během charkovské protiofenzivy.

Podobně jako v Bachmutu se situace vyvíjí v Avdijivce severně od Doněcka, kde také hrozí obklíčení ukrajinských sil. Ve zbylých částech fronty je situace poměrně statická a dochází tam k sporadickým útokům z jedné nebo druhé strany.

„Rusům se nedaří prolomit ukrajinskou obranu. Každopádně Ukrajina má takovou pozici, že i kdyby ruské jednotky postoupily, tak může zaujmout další pásmo obrany a opět se úporně bránit a nehrozí rychlý ruský průnik na její území,“ zhodnotil situaci Macko.