Guvernér státu New York je podezřelý ze sexuálního obtěžování. Jeho spolupracovnice rezignovala

Události: Guvernér Cuomo čelí obviněním ze sexuálního obtěžování (zdroj: ČT)

Blízká spolupracovnice guvernéra amerického státu New York Andrewa Cuoma v neděli večer odstoupila ze své funkce. Melissa DeRosaová vedla kabinet guvernéra, který v současnosti čelí podezření, že sexuálně obtěžoval jedenáct žen. Cuomo, který čelí výzvám k rezignaci, to odmítá, uvedla agentura Reuters.

„Fyzicky i psychicky to byly dva náročné roky,“ uvedla DeRosaová, aniž by sdělila další podrobnosti ohledně svého rozhodnutí.

Prošetřování tvrzení o tom, že Cuomo obtěžoval ženy, trvalo zhruba pět měsíců. Vyšetřovatelé došli k závěru, že guvernér porušil zákony a spolu se svými poradci vytvořil „nepřátelské pracovní prostředí“. Závěry šetření generální prokuratura zveřejnila minulý týden.

V amerických médiích se rozhodla vystoupit Brittany Commissová, která je podle vyšetřovací zprávy jednou z jedenácti žen, které politik údajně sexuálně obtěžoval. Televizi CBS dala rozhovor, který stanice odvysílá toto pondělí. Žena na guvernéra podala trestní oznámení. Tvrdí, že se jí Cuomo dotýkal prsou a hýždí bez svolení a jednou ji políbil na rty. „To, co mi udělal, je trestný čin,“ uvedla.

Brittany a další ženy popisují, jak je politik osahával na intimních místech nebo bez dovolení líbal. Obtěžovat je měl ve výtahu, nebo v kanceláři a rezidenci guvernéra, kde nejsou kamery a kam nemá veřejnost přístup.

Craig Apple, šerif okresu Albany už spustil vyšetřování: „Je tady mladá žena, která nás vyhledala a prohlásila, že se stala obětí. My uděláme vše, co je v našich silách, abychom jí pomohli.“

Politik obvinění nepřijímá

Cuomo odmítá, že by se dopustil sexuálního obtěžování. Tvrdí, že se jedná o nedorozumění, které vzniklo tím, že se snažil chovat přátelsky. Uznal, že jeho chování mohlo být někomu nepříjemné.

Někteří čelní představitelé Demokratické strany vyzvali Cuoma k rezignaci již na jaře. Tvrzení o sexuálním obtěžování totiž kolovala již delší dobu. Po zveřejnění závěrů vyšetřování se k nim připojil i americký prezident Joe Biden. Cuomo zatím v úřadu setrvává, jeho straničtí kolegové mu ale pohrozili odstraněním z funkce, pokud sám neodstoupí.

„Pozornost, která se na Andrewa Cuoma upíná, je obrovská,“ říká zpravodaj ČT ve Spojených státech David Miřejovský. Zmínil také, že Cuomo je silná politická osobnost a teď v letních měsících jde o nejsledovanější kauzu v USA. 

Podle Miřejovského nejde jen o konec politické kariéry guvernéra, ale vše může nakonec skončit tím, že výrazný politik Demokratické strany skončí ve vězení. „Závěry vyšetřování jsou pro Cuoma naprosto zdrcující,“ popisuje Miřejovský.

Zpravodaj ČT ve Spojených státech David Miřejovský k současné kauze kolem guvernéra Cuoma (zdroj: ČT24)