Francouzi se obávají nedostatku elektřiny a šetří. Vánočního osvětlení se ale nevzdají

Události: Francouzi chtějí šetřit elektřinou, kromě Vánoc (zdroj: ČT24)

Francouzi se obávají, že v zimě nebude dost elektřiny. Země se přechodně vrací k uhelným elektrárnám, hledá nové zdroje energie a nabádá k šetření. Přitom se ale nechce úplně vzdát tradičních Vánoc plných světel. Nasvícená je už i neslavnější pařížská třída Champs Elysées.

Zástupci energetických společností nevylučují, že k výpadkům proudu může v zimě dojít v ranní a večerní špičce. Jedním z hlavních důvodů je přerušení chodu některých jaderných elektráren. Podle společnosti EDF je v provozu pouze 64 procent bloků.

Francouzi úsporná opatření chápou. „Veřejnost je pro omezení doby osvětlení v soukromém sektoru, ale i v rámci veřejného osvětlení,“ říká Anne-Marie Ducrouxová ze společnosti zabývající se redukcí světelného smogu. Zároveň se ale nechtějí vzdát Vánoc plných světel.

„Máme méně elektřiny a musíme šetřit na osvětlení, ale na druhou stranu nechceme Pařížany, děti, ani návštěvníky města připravit o společně sdílenou radost,“ vysvětluje předseda výboru Champs Elysées Marc-Antoine Jamet.

Právě Champs Elysées jde příkladem. Tradiční rituály, mezi které patří originální nasvícení ulice, zachovává úspornějším způsobem. Osvětleny jsou čtyři stovky stromů v délce čtyř kilometrů.

Slavný bulvár ale zhasne každý den ještě před půlnocí, i když díky úsporným žárovkám nepřevýší spotřeba roční náklady na elektřinu jedné domácnosti. V porovnání s uplynulým rokem má být spotřeba poloviční.

„Když jsem sem přijela a dozvěděla jsem se, že bude vánoční rozsvěcení Champs Elysées a ještě k tomu ve stylu šampaňského… to je největší pecka. Protože miluji šampaňské a miluji Francii,“ hlásí česká turistka Klára Trojanová. Světelnou kulisu si ale Pařížané a turisté budou moct užívat o dva týdny méně, než bylo obvyklé.