Fastfoody škodí mezilidskému dialogu, tvrdí Vatikán

Vatikán – Za „popření dialogu“ mezi lidmi považuje Vatikán formu stravování propagovanou řetězcem restaurací McDonald's. Podle předsedy Papežské rady pro kulturu Gianfranka Ravasiho je jídlo jako symbol centrem liturgie a rychlé občerstvení je popřením dialogu, který má stolování provázet. Ravasi je uznávaným teologem, archeologem a odborníkem na judaismus; 20. listopadu ho má papež jmenovat kardinálem. Katolická církev má podle Ravasiho přispět k obnově společného stolování nejen při svatbách, ale také při pohřbech, jak to praktikuje východní církev.

Od 10. do 13. listopadu se bude konat plenární zasedání Papežské rady pro kulturu a bude věnováno „kultuře komunikace a novým jazykům“. V jednom z jednacích dní se bude servírovat několik chodů renesančních pokrmů, aby účastníci mohli „studovat jazyk jídla a uvědomit si, že je formou i prostředkem komunikace“. „Každý chod bude připraven podle renesančních receptů a bude servírován tak, aby byly chuť i komunikační význam v souladu,“ řekl Ravasi.

Rada bude výjimečně zasedat v budově římské radnice a první den bude přítomen římský starosta Gianni Alemanno. Mezi dalšími hosty pak budou skladatel Ennio Morricone, který promluví o komunikačním významu hudby, nebo řezenský biskup Gerhard Müller, jehož příspěvek bude z oboru antropologie.

Gianfranco Ravasi
Zdroj: ČT24