Europoslanec za Fidesz: Multikulturalismus selhal, migranty čeká leckdy zklamání

Nedovedu si představit, jak bude Evropa integrovat milion migrantů. Hlavní problém je v tom, že přicházejí příliš rychle a očekávají, že je tu čeká něco úžasného. Leckdy pak jsou zklamáni, což bývá jednou z příčin jejich radikalizace, řekl v rozhovoru pro ČT maďarský europoslanec za Fidesz a odborník na rizika multikulturních společností György Schöpflin.

Za hlavní důvody radikalizace mladých muslimů v Evropě označil bývalý profesor politologie a ředitel Centra pro studium nacionalismu na University College v Londýně především právě neschopnost se integrovat a lákavost názorů, které hlásají, že je třeba ničit nevěřící. Poznamenal sice, že nedostatek respektu k evropským hodnotám a s tím související radikalizace se týká pouze malé menšiny muslimů, nicméně i mezi jejich majoritou je třeba rozlišovat: Zatímco někteří teroristické činy odsuzují, jiní zachovávají neutrální postoj, další je naopak schvalují a jiní sice nejsou aktivní teroristé, ale poskytují radikálům například úkryt.

Země, které přijímají mimoevropské migranty, si nechtějí vytvářet ghetta a paralelní společnosti, poznamenal Schöpflin. „Neříkám, že každý, kdo žije v paralelní společnosti, je nutně terorista, ale možnost vzniku terorismu je v paralelní společnosti samozřejmě větší. A to je nepřijatelné,“ řekl s tím, že multikulturalismus selhal. Obhajoval rovněž kritizovanou stavbu plotu na maďarských hranicích a poznamenal, že ploty proti uprchlické vlně se nyní staví i jinde.

Europoslanec za Fidesz: Multikulturalismus selhal (zdroj: ČT24)