Davy na Blízkém východě podpořily Palestince a pálily fotky Netanjahua. Demonstrovalo se i v Evropě

Události: V řadě zemí se konaly propalestinské demonstrace (zdroj: ČT24)

V Turecku, Jordánsku, Íránu, Egyptě či Tunisku protestovaly ve středu opět tisíce lidí proti izraelskému bombardování palestinského Pásma Gazy, na jihu Libanonu demonstranti také pálili fotografie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a amerického prezidenta Joea Bidena. Ten přiletěl do Tel Avivu podpořit izraelskou vládu v boji proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás, které 7. října provedlo rozsáhlý pozemní a vzdušný útok na Izrael. Právě v odvetě na tento útok Izrael Pásmo Gazy masivně bombarduje a uvalil na něj také totální blokádu. Za Palestinu se pochodovalo i v evropských městech včetně Prahy.

Na pět tisícovek Jordánců ve středu podle agentury AFP protestovalo u izraelské ambasády v Ammánu, další tisíce demonstrovaly v dalších jordánských městech. Rovněž v různých městech Egypta podle AFP vyšly do ulic tisíce lidí demonstrovat svou solidaritu s Palestinci.

Protesty se konaly také v největším palestinském uprchlickém táboře v Libanonu Ajn Hilvá, který leží na jihu země nedaleko přístavu Sajdá (Sidon). Někteří z účastníků nesli obrázky Bidena a Netanjahua, k nimž připsali, že jsou „váleční zločinci“ a pak je spálili.

Tisíce propalestinských demonstrantů se ve středu shromáždily také v tuniské metropoli, kde před francouzskou ambasádou protestovali proti západní podpoře Izraeli. Někteří nesli podle agentury AFP palestinské vlajky a provolávali protifrancouzská hesla.

V turecké Ankaře dav zaútočil na ambasádu Izraele. V Istanbulu se rovnou pokusil vtrhnout na jeho konzulát. Policie se snažila demonstranty zkrotit. Prezident Recep Tayyip Erdogan na sociální síti X obvinil Izrael z toho, že jeho útok postrádá lidské hodnoty. 

Po letech normalizace by tak vztahy Ankary s Jeruzalémem mohly opět spadnout na bod mrazu. Izraelská vláda mezitím vyzvala své občany, aby z Turecka kvůli možným útokům odjeli.

Aktuální demonstrace zažehl úterní výbuch u nemocnice ve městě Gaza, kam dopadla raketa. Podle Hamásu ji vystřelil Izrael a zabila několik stovek lidí. Izraelská armáda tvrdí, že šlo o raketu vypálenou palestinskými teroristy z organizace Islámský džihád na Izrael, která omylem dopadla ještě na území Gazy. Zpochybňuje také počet obětí, který je podle ní významně nižší.

Izraelci údajně zastřelili dva teenagery

Protesty se v průběhu dne konaly také na Západním břehu Jordánu, který Izrael okupuje. Agentura Reuters odpoledne s odkazem na palestinské úřady napsala, že po demonstraci izraelské ozbrojené síly zastřelily dva palestinské teenagery ve věku patnácti a sedmnácti let poblíž Ramalláhu. Místní sdělili Reuters, že se oba chlapci snažili zapálit pneumatiky na protest proti Izraeli, když byli zastřeleni.

Počet Palestinců zabitých při poslední eskalaci izraelsko-palestinského násilí na Západním břehu Jordánu se tak podle Reuters zvýšil na nejméně 64, což představuje prudký nárůst počtu smrtelných střetů s armádou a osadníky.

Akce v Evropských městech

Stovky lidí se podle policejní mluvčí Barbary Slowikové shromáždily navzdory zákazu v berlínské čtvrti Neukölln, kde již v noci policie použila proti davu vodní dělo. V Berlíně u budovy, kde se nachází synagoga a na kterou podle policie dva zamaskovaní útočníci hodili v noci zápalné láhve, se ve středu konalo shromáždění proti antisemitismu. Podle organizátorů přítomní, kterých bylo několik desítek, chtěli vyjádřit podporu židovské komunitě. Několik stovek lidí vyšlo do ulic na podporu Izraele také v Bochumi.

Vodní dělo policie použila proti nepovolenému shromáždění na podporu Palestinců také ve Frankfurtu nad Mohanem. Desítky či stovky lidí vyšly do ulic, aby vyjádřili solidaritu s Palestinci, i v dalších německých městech, například v Bochumi či Hamburku. 

Velká propalestinská demonstrace se večer uskutečnila v Athénách, píše agentura AFP. Zhruba deset tisíc lidí se centrem řecké metropole vydalo k izraelské ambasádě, kde se dříve konalo shromáždění na podporu židovského státu. Propalestinské demonstrace v Řecku podporují levicové strany, které kritizují izraelskou okupaci palestinských území. Konzervativní premiér Kyriakos Mitsotakis vyjádřil svou solidaritu Izraeli, který podle něj zažil „necivilizovaný teroristický útok“. 

Podporovatelé Palestiny se ve středu později odpoledne sešli také na pražském Staroměstském náměstí. Po 18:30 se účastníci vydali na pochod k úřadu vlády na nábřeží Edvarda Beneše, kde shromáždění kolem 19:45 skončilo. Na akci dohlížela policie, podle jejího mluvčího Jana Daňka se obešla bez narušení veřejného pořádku.

Podporovatelé Palestiny se shromáždili po 17:30 u sochy Jana Husa, kde se mísili s turisty. Podle zpravodaje ČTK měli účastníci palestinské vlajky a transparenty s nápisy Okupace není mír, Izrael zabíjí a Svobodu Palestině. U sochy také vystavili fotografie, které dokumentují důsledky konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. Akce v centru Prahy chtějí organizátoři opakovat i v následujících dnech.