Chřipka: V USA třetí úmrtí, nakažení v Norsku, Číně, Británii

Washington/Oslo - Spojené státy v noci na dnešek ohlásily třetí případ úmrtí na nákazu takzvanou prasečí chřipkou. Na následky onemocnění zemřel muž ve státě Washington. Zemřelému muži bylo kolem 30 let a o život přišel již minulý týden. Trpěl mimo jiné také srdeční chorobou. První podezřelý případ nákazy se objevil v pevninské Číně. Další nemocné hlásí Británie. V Norsku byly včera potvrzeny první dva případy nákazy prasečí chřipkou. Podle prvních informací byla nákaza zjištěna u muže a ženy, kteří se vrátili do Norska po pobytu v Mexiku. Jde o studenty ve věku kolem 20 let a oba se už údajně zotavují z „mírné“ formy onemocnění.

„Nebyli hospitalizováni a už se uzdravují… Oba měli mírnou formu nemoci,“ ujistilo ministerstvo v prohlášení. Norsko se tak stalo již dvanáctou evropskou zemí, která oznámila výskyt této choroby, celkový počet zemí zasažených ve světě nákazou tím vzrostl již na 30.

V České republice ani na Slovensku zatím žádný případ tohoto onemocnění zdravotní úřady nezaznamenaly. Nákaze novým virem chřipky A(H1N1) podlehli v USA také mexický chlapec a třiatřicetiletá americká učitelka, která žila v blízkosti mexických hranic. Podle Střediska pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC) se chorobou v USA nakazilo přes 2 254 lidí.

V Číně byl hospitalizován muž, který se vrátil z USA

První podezřelý případ nákazy v pevninské Číně dnes oznámilo čínské ministerstvo zdravotnictví. Hospitalizován byl třicetiletý muž z provincie S'-čchuan, který se vrátil ze studijního pobytu ve Spojených státech.

„Podle prvních klinických příznaků a výsledků testů jde podle prvotní diagnózy o podezření na virus A(H1N1),“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví a vyzvalo pasažéry, kteří byli ve stejném letu z USA jako hospitalizovaný mladík, aby se přihlásili.

Další nemocné potvrdila Británie

Dalších sedm potvrzených případů chřipky ohlásila Británie, která tak má 55 nakažených. Ve světě počet osob nakažených virem A(H1N1) překročil 4 300 a chřipka si zatím vyžádala 53 lidských obětí. Nejvíce mrtvých má virus na svědomí v Mexiku, odkud se začal šířit do světa. Na následky nemoci tam zemřelo 48 lidí a 1 600 jí bylo infikováno.