Chile opět sužují velké lesní požáry, mají téměř padesát obětí

Počet obětí lesních požárů v centrální části Chile, která sousedí s metropolitní oblastí Santiaga de Chile, stoupl už na 46 a nejspíš dále poroste, uvedl chilský prezident Gabriel Boric, kterého citovala agentura Reuters. Do některých míst se stále nedostali záchranáři. Požáry v pátek večer způsobily v některých oblastech zmatek a dopravní zácpy, na sobotu úřady vyhlásily v několika obcích zákaz vycházení.

„Nyní máme 92 aktivních požárů, 40 z nich je pod kontrolou. Od pátku do soboty se oblast požárů rozšířila ze 30 tisíc hektarů na 43 tisíc,“ uvedla ministryně vnitra Carolina Toháová podle deníku El Mercurio. Existuje podezření, že minimálně některé požáry byly založeny úmyslně, uvedla ministryně.

Server deníku El Mercurio přinesl i dramatické záběry z oblasti požárů, například videozáznam z městského autobusu, jehož řidič se snaží projet dopravní zácpu na silnici plné dýmu a uklidňuje přitom křičící cestující.

Chilský prezident vyhlásil stav katastrofy ve dvou provinciích regionu Valparaíso. Boj s požáry hasičům ztěžuje silný vítr a vysoké teploty, v Chile je nyní léto.

Požáry zasáhly i oblíbené přímořské letovisko Viňa del Mar. Hasiči od pátku bojují také s požáry v regionech na jihu země.