Čekání na návrat ke vzdělání. Školy v Afghánistánu jsou pro starší dívky zatím uzavřeny

Horizont ČT24: Dívky se nemohou v Afghánistánu vrátit na střední školy (zdroj: ČT24)

Už dva měsíce čekají starší afghánské dívky na to, až se budou moci vrátit do škol a na univerzity. Islámské hnutí Taliban, které se v létě chopilo moci v zemi, totiž na začátku září umožnilo u starších ročníků návrat do lavic pouze chlapcům. Zástupci nové vlády tvrdí, že dívkám studium znovu umožní, až se jim podaří zajistit vhodné podmínky.

„Moc ráda bych se vrátila do třídy, začala znovu studovat a trávila čas se spolužáky a učiteli,“ říká studentka střední školy Sahar. Místo toho už se dva měsíce učí zavřená doma ve svém pokoji. Občas jí s výukou přijde pomoct starší sestra, jindy jí pomáhá mobilní telefon. A závistivě sleduje svou mladší sestru, která každé ráno hodí aktovku na záda a vyrazí za vzděláním.

„Když vidím mladší sestru a bratra, jak jdou do školy, je mi velmi smutno,“ říká Sahar. Do lavic základních škol totiž Taliban dívkám návrat umožnil. Zástupci hnutí ujišťují, že nepropustili ze školství ani žádnou učitelku.

„Nepracujeme na tom, abychom vymazali ženy z našich škol a univerzit. Pracujeme na mechanismu, za který jsme bojovali a který našim ženám a dívkám zajistí bezpečí,“ uvedl vedoucí externích programů a pomoci na ministerstvu školství Wahídulláh Hášemí. 

Z ministerstva pro ženy je ministerstvo modliteb

Studentka ruské literatury na Kábulské univerzitě Hawa patří k těm ženám, které na začátku školního roku vyšly na protest do ulic. „Když zavřeli ministerstvo pro ženské záležitosti, šly jsme protestovat a oni nám řekli: Co jste zač? Vaším jediným úkolem je vařit, vdát se a sedět doma,“ uvádí Hawa. 

Z ministerstva pro ženy se stalo ministerstvo modliteb, náboženského vedení, posilování ctnosti a potírání neřesti. 

Ve smíšených školách zatím neřesti brání závěsy oddělující dívky od chlapců. Za oddalovaný návrat starších dívek do škol podle Talibanu může hlavně to, že svět hnutí odřízl od finanční pomoci.

„Jsme v nouzové situaci. Nemáme peníze na našich bankovních účtech a obzvlášť na účtě ministerstva školství,“ tvrdí Hášemí.

Pokud by peníze nakonec přišly, Taliban se netají tím, že systém výuky pro dívky, který i díky nim zavede, bude odpovídat jeho zásadám. A ne představám mezinárodního společenství.