Bývalý šéf slovenského vnitra Kaliňák půjde do vazby, rozhodl soud

Soud ve slovenském Pezinku uvalil vazbu na někdejšího ministra vnitra za stranu Směr Roberta Kaliňáka. Informuje o tom slovenský Denník N. Politik a advokát je spolu s expremiérem Robertem Ficem obviněn ze založení a podpory zločinecké skupiny. Rozhodnutí není pravomocné, nemá ale odkladný účinek.

Uvalená vazba je koluzní. Orgány činné v trestním řízení se obávají, že by někdejší ministr vnitra mohl ovlivňovat svědky nebo mařit vyšetřování. Kaliňák s vazbou nesouhlasí a podal stížnost, rozhodovat o ní tak bude Nejvyšší soud. Na nynějším umístění exministra vnitra do cely to ale nic nemění.

Kaliňák podle svých obhájců obvinění označil za politickou kauzu. Obhajoba tvrdila, že v případu neshledala žádný důvod k vazebnímu stíhání, poukazovala rovněž na dlouhý časový odstup od údajného spáchání trestných činů po exministrově obvinění.

Policie jako nástroj diskreditace

Policie podezírá Fica a Kaliňáka kromě jiného z toho, že v době, kdy byli u moci, zneužívali policii a finanční správu k diskreditaci politických oponentů, mezi nimi tehdejšího prezidenta Andreje Kisku a někdejšího opozičního politika Igora Matoviče, který je nyní ministrem financí.

Ficova strana skončila v opozici po porážce v parlamentních volbách, které se konaly na konci února 2020. Následně Slovensko zažilo v různých kauzách několik vln zatýkání někdejších vysokých úředníků z Ficovy éry, ale také podnikatelů a pracovníků justice včetně soudců. Někteří ze stíhaných začali spolupracovat s policií a vyvázli tak s podmínkou.

„Strana Smer-sociálna demokracia stojí plně za Robertem Kaliňákem. Je to nevinný člověk a je obětí politických represí,“ reagoval Smer-SD na rozhodnutí soudu v Kaliňákově případu. Strana také uvedla, že státní mafie pod vedením prezidentky, premiéra a dalších osob zneužila vyšetřovatele, vydírala soudce a rozhodla se všechny oponenty pozavírat. Smer-SD také ohlásil „mobilizaci za demokracii a právní stát“ a veřejnost vybídl, aby příští týden přišla k budově parlamentu.