Brazilská policie zadržela skupinu podezřelou z plánování útoku při olympiádě

Brazilská policie zadržela deset lidí, kteří jsou podezřelí z přípravy atentátu při srpnové olympiádě v Riu de Janeiro. Uvedl to brazilský ministr spravedlnosti Alexandre Moraes. Někteří ze zatčených podle Moraese přísahali přes internet věrnost Islámskému státu. Prozatímní prezident Brazílie Michel Temer svolal mimořádné zasedání vlády.

Moraes uvedl, že všichni zadržení jsou Brazilci. Jde o mladé lidi, z nichž jeden je nezletilý. Vyšetřováni byli podle ministerstva spravedlnosti od dubna a byli součástí „skupiny zvané Ochránci šaríi“. Další dvě osoby byly ve čtvrtek předvedeny na policii k výslechu, ale pak byly propuštěny.

Podle BBC zadržení lidé nejsou součástí Islámského státu, ale pokoušeli se teroristickou skupinu kontaktovat. „Jde o domnělou teroristickou buňku, která posílala přes internet podezřelé vzkazy o přípravách na údajný atentát,“ řekl Moraes. Skupina podle něj v komunikaci zmiňovala použití zbraní a guerilové taktiky pro atentát během Her, které v Riu de Janeiro začínají 5. srpna.

Ministerstvo spravedlnosti v prohlášení uvedlo, že policejní operace, nazvaná Operace Hashtag, se týkala osmi brazilských států (Amazonas, Ceará, Paraíba, Goiás, Minas Gerais, Rio de Janeiro, Sao Paulo a Rio Grande do Sul).

Olympijské Rio de Janeiro
Zdroj: Sergio Moraes/Reuters

Brazílie zavedla vyšší bezpečnostní opatření

Policejní operace se uskutečnila jen několik dní poté, co brazilská tajná služba oznámila, že místní skupina Ansar Chiláfa Brazil vyjádřila v prohlášení podporu Islámskému státu (IS).

Brazilské úřady vytvořily před olympiádou protiteroristické centrum a spolupracují s bezpečnostními agenturami z USA, Británie, Francie, Španělska, Belgie, Paraguaye a Argentiny.

Brazílie tento týden také zesílila bezpečnostní opatření na letištích, kde nově cestující musejí procházet screeningovou kontrolou i na domácích letech, zatímco dosud se taková kontrola prováděla pouze na linkách do zahraničí.

Brazílie zpřísňuje před LOH bezpečnostní opatření a prověřuje potenciální hrozby (zdroj: ČT24)

Brazilské úřady očekávají, že na olympiádu přijede do Ria de Janeiro kromě deseti a půl tisíce atletů také přes půl milionu zahraničních turistů. Na jejich bezpečnost má dohlížet na 85 000 policistů a vojáků, což je skoro trojnásobek proti minulým olympijským hrám v Londýně.