Bratislava v aukci nabídne vyřazené autobusy

Horizont ČT24: Bratislava prodává vyřazené autobusy (zdroj: ČT24)

Bratislava nabízí vyřazené autobusy, vozy různých typů i stáří je možné odkoupit. Ceny začínají v přepočtu na 25 tisících korunách, pojízdné kusy ale stojí mnohonásobně víc. Na výběr jsou, zhruba do poloviny července, desítky vozů.

Bratislava už s desítkami vozů nepočítá, městské depo pro ně přesto ještě nemá být konečnou stanicí. „Starší vozidla vyřazujeme a nabízíme je na prodej. Momentálně je na prodej 31 vozidel, která jezdila v Bratislavě. S tím, že nejstarší vozidla tu jezdila sedmnáct let,“ uvedl mluvčí Dopravního podniku Bratislava Jozef Vozár.

Cena nejstarších vozů začíná na tisíci eur, v přepočtu pětadvaceti tisících korunách. Modernější jsou k mání i za desetinásobek. Prodej ale probíhá formou aukce – novým majitelem bude ten, kdo dá nejvíc. „Zájemce si v první řadě může prohlédnout vozidlo, které si chce koupit, následně do 12. července zašle svou nabídku a potom se zúčastní elektronické aukce, která nám nejlépe dokáže zhodnotit ceny těchto vozů,“ popsal Vozár.

Právě v těchto dnech je možné si vozy přijít prohlédnout. Nejde o první podobnou akci, odprodej probíhá zpravidla dvakrát až třikrát ročně. V minulých letech projevili zájem o vozy třeba jiní dopravci na Slovensku, ale i sběratelé, nadšenci nebo designéři. Z některých autobusů se tak může stát třeba stylová kavárna. V dřívějších dražbách už dopravní podnik nabídl i tramvaje nebo trolejbusy.

V celé Bratislavě jezdí pět stovek autobusů, každý rok se může prodat až dvacet starých kusů. „Z motorické stránky, i celkově z technické stránky jsou to dobré autobusy. I motory dobře tahají,“ přiblížil řidič Peter. Některé modely už ale dosloužily, z nabízených vozů jich je třináct nepojízdných.

Díky penězům z dražby chce Bratislava vozový park postupně modernizovat. Sami zájemci o nákup vyřazených vozů sice zaplatí o dost dražší jízdné, autobusy jim ale už zůstanou.