Během návštěvy papeže v Německu se střílelo

Erfurt - Před dnešní mší papeže Benedikta XVI. v německém Erfurtu zatkla policie muže, který ze vzduchovky střílel na ochranku. Při incidentu byl jeden příslušník bezpečnostní služby lehce zraněn. Vatikán ale oznámil, že událostí není nijak znepokojen.

Muž se střetl s ochrankou brzy ráno u jednoho z kontrolních stanovišť, jež bylo vzdálené několik stovek metrů od hlavního náměstí. V katedrále na tomto náměstí papež sloužil dopoledne mši, jíž se účastnilo na 30 000 lidí.

Incident papežův program nijak neovlivnil. Podle mluvčího Vatikánu Federika Lombardiho pontifik o střelbě před začátkem mše ani nebyl informován. „Nezdálo se, že by to bylo nějak naléhavé,“ řekl Lombardi novinářům.

Zlepšení vztahů mezi církvemi papež nedocílil

Hlava římskokatolické církve navštívila bývalou východní části Německa, kde žije řada evangelíků a nevěřících, od sjednocení země úplně poprvé. Na pobyt papeže se tudíž hledělo s velkými nadějemi. Nakonec ale k žádnému průlomu ve vztahu mezi katolíky a protestanty nedošlo a mnozí lidé byli z výsledku návštěvy zklamáni. Podle Benedikta XVI. však byla vysoká očekávání přehnaná, přibližování obou církví prý není v dohledu.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

V Erfurtu, kde se v pátek nečekaně setkal s několika lidmi, kteří se stali obětí sexuálního zneužívání ze strany katolických kněží, vyslovil papež uznání katolíkům, kteří si svou víru uchovali i po desetiletích perzekuce nacistickým a později komunistickým režimem. „Museli jste přestát nejdříve hnědou a potom rudou diktaturu, které křesťanskou víru rozežíraly jako kyselý déšť,“ řekl obyvatelům někdejšího východního Německa, kde se dodnes k víře hlásí jen malé procento populace.

Papež, vlastním jménem Joseph Aloisius Ratzinger, se přesto v rodném Německu těší velkému zájmu. Na včerejší večerní modlitbu v Etzelsbachu dorazilo na devadesát tisíc lidí, 30 tisíc věřících se sešlo dnes na náměstí v Erfurtu. Poslední zastávkou v papežově čtyřdenní cestě je spolková země Bádensko-Württembersko, kde po poledni navštívil město Freiburg. Zde použil na cestě ke katedrále svůj papamobil, z něhož žehnal asi 20 000 lidem, kteří ho přišli přivítat. Papežova čtyřdenní návštěva pokračuje tichou modlitbou ve freiburském svatostánku, jíž se účastní jen několik stovek lidí. V neděli dopoledne bude Benedikt sloužit mši na místním letišti.