Australský premiér přiznal volební porážku, k vládě míří labouristé

Australský premiér Scott Morrison uznal porážku v sobotních parlamentních volbách. Konzervativní vláda tak zjevně končí, a to po třech volebních obdobích, respektive po devíti letech u moci. Morrison poblahopřál k volebnímu vítězství lídrovi dosud opozičních labouristů Anthonymu Albanesemu, sčítání stále pokračuje.

„Už jsem mluvil s šéfem opozice a novým premiérem Anthonym Albanesem,“ řekl Morrison. „Poblahopřál jsem mu k volebnímu vítězství,“ dodal s tím, že odstoupí z čela středopravé Liberální strany Austrálie. „Je velmi důležité, aby tato země měla jistotu. Myslím, že je velmi důležité, aby se tato země pohnula dopředu.“

Morrisonova koalice nyní ve 151členné Sněmovně reprezentantů drží nejtěsnější většinu 76 křesel. Labouristická strana slibuje větší výdaje na péči o děti i seniory, stávající koalice pak lepší řízení ekonomiky v době, kdy se v Austrálii kvůli pandemii covidu-19 prohloubil rozpočtový deficit.

Morrison slíbil, že pokud by byl znovuzvolen, jeho vláda sníží daně a zmírní tlak na růst životních nákladů. Částečné výsledky ukazují, že premiérovu formaci potrestali voliči hlavně na západě Austrálie a v bohatých městských okrscích.

Mlhavé vyhlídky

První odhady výsledků podle australských televizních stanic současně naznačují, že ve volbách ztratila jak Morrisonova konzervativní koalice, tak i labouristická opozice, a to ve prospěch menších stran a nezávislých, kteří se zaměřili na téma změny klimatu. Podle agentury Reuters by labouristé mohli vládnout právě s podporou ekologicky zaměřených nezávislých, pravděpodobnost zablokovaného parlamentu bez potřebné většiny pro sestavení vlády se nicméně zvyšuje.

Kvůli pandemii zhruba polovina ze 17 milionů oprávněných voličů odevzdala hlas předem prostřednictvím korespondenčního hlasování, což podle agentury AP zřejmě zpomalí sčítání. Lidé nedávno nakažení koronavirem navíc mohli nově hlasovat po telefonu.

Hlasování je v Austrálii povinné, za neúčast bez řádné omluvy se dávají pokuty. Volební komisař Tom Rogers řekl, že bylo otevřeno více než sedm tisíc volebních místností.