Astronauti dokončili při výstupu do kosmu montáž obřího robotu

Houston - Astronauti z raketoplánu Endeavour dokončili během třetího výstupu do volného vesmíru instalaci kanadského robotu Dextre. Pomocí zařízení se dvěma rameny za více než tři miliardy korun bude moci posádka Mezinárodní vesmírné stanice manipulovat s objekty mimo kosmickou loď, aniž by sama musela do vesmíru. Dnes ještě posádka raketoplánu navede robota dálkovým ovládáním na jeho stálé pracoviště, kterým bude americká laboratoř Destiny.

Rick Linnehan a Robert Behnken na robota během posledního výstupu, který trval sedm hodin, nainstalovali dvě kamery. Ty budou sloužit jako robotovy „oči“. Dextre také dostal nástroje, s jejichž pomocí bude schopen plnit úkoly na povrchu orbitálního komplexu, které dosud prováděli jen kosmonauti.

Skládání bezmála čtyřmetrového robota se dvěma rameny, vážícího 1,5 tuny, bylo náplní i předchozích dvou „vesmírných vycházek“. Zařízení za více než 200 milionů dolarů (3,2 miliardy korun) dopravil Endeavour na oběžnou dráhu spolu s první částí japonské vědecké laboratoře Kibo, kterou astronauti připojili k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v pátek.