Americká Komise pro cenné papíry a burzy se obrací na soud kvůli šetření Muskova převzetí Twitteru

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) vyšetřuje Elona Muska kvůli jeho loňskému převzetí firmy Twitter (nyní X), nyní se obrátila na soud. Napsala to agentura Reuters, podle níž jde především o to, jestli Musk neporušil federální zákony o cenných papírech, když Twitter za 44 miliard dolarů (bilion korun) koupil.

SEC Muska v květnu letošního roku předvolala, aby vypovídal, ale americký miliardář tak navzdory původnímu příslibu, že se dostaví 15. září, neučinil. Nyní se proto komise obrátila na soud, aby k tomu Muska donutil. Musk také podle SEC odmítl návrhy na provedení písemné výpovědi v říjnu nebo listopadu. 

Muskovi právníci tvrdí, že ho SEC „obtěžuje“ a že jeho svědectví už má k dispozici z videohovoru z loňského července. SEC ale tvrdí, že potřebuje pro účely vyšetřování další informace. 

Musk nejprve v sociální síti získal menšinový podíl, o čemž informoval úřady opožděně v dubnu 2022. Ve stejný měsíc oznámil, že chce Twitter koupit celý, ale pak se z již uzavřené dohody snažil vycouvat. Když mu hrozil soud, který by ho k dokončení transakce mohl donutit, převzal v říjnu 2022 kontrolu nad Twitterem.

Čtvrteční žádost SEC soudu podle Reuters dále vyhrotila spory komise a Muska, které se táhnou už od roku 2018, kdy Musk na Twitteru napsal, že se chystá stáhnout výrobce automobilů Tesla z burzy, čímž se podle SEC dopustil podvodu. Tesla a Musk za to dostali každý pokutu 20 milionů dolarů (tehdy 446 milionů korun). Musk od té doby SEC opakovaně kritizoval a požadoval její reformu.