Japonci učí běluhy malovat, aktivisté bijí na poplach

Tokio - Japonci mají zase něco extra. V akváriu poblíž Tokia se snaží naučit běluhy mořské malovat. Používají při tom speciálně upravený štětec, který drží v tlamě. Celkem tři kytovci - dvě samice a samec – budou své umění předvádět návštěvníkům střídavě každý den, o víkendu pak častěji. Řadě aktivistů, kteří bojují za práva zvířat, se ale podobný výcvik velryb a delfínů v akváriích nezamlouvá.

Zmínění kytovci se malířskému umění učí v akváriu v Jokohamě. Cvičitel stojící na břehu jim štětec namáčí v barvě a vede je, tak aby svými tahy vytvářeli obrazy.

„Ideální by bylo, kdyby běluha dokázala napodobit obraz, který namaluje nějaký z našich návštěvníků - trenéři samozřejmě velrybu povedou,“ řekla mluvčí akvária. „Uvidíme, jak dobře se to podaří zvládnout,“ dodala.

Běluha mořská (severní), také známá jako bílá velryba, je na červeném seznamu ohrožených druhů. Ten vede Mezinárodní unie pro ochranu přírody.

Někteří aktivisté mají námitky ke vzdělávání velryb a delfínů pro účely akvarijních představení. Zvlášť Japonsko pak kritizují za jeho přístup k těmto zvířatům. Třeba v západní části města Taiji se totiž každoročně konají delfíní jatka.

Japonsko je také často terčem kritik kvůli svému vztahu k velrybám, jejichž lov povoluje pro vědecké účely.

Běluha
Zdroj: Frans Lanting/ČTK/Picture Alliance