Zastupitelé kývli na výkup pozemků u mošnovského letiště pro armádní centrum

Události v regionech: Výkup pozemků u mošnovského letiště (zdroj: ČT24)

Moravskoslezští zastupitelé schválili výkupy dalších pozemků pro logistické centrum Armády České republiky u mošnovského letiště. Proti byla část opozice a své výhrady přišlo zopakovat i několik obyvatel okolních obcí, kteří se stavbou nesouhlasí.

Logistické armádní centrum má vyrůst na ploše přibližně 40 hektarů a působit v něm bude zhruba 300 vojáků. Někteří obyvatelé okolních obcí s jeho výstavbou nesouhlasí. Svůj postoj na čtvrtečním zastupitelstvu deklarovali jedni obstrukcemi a další četnými připomínkami.

„Toto úterý jsme absolvovali jednání se šesti obcemi, které jsou v perimetru kolem letiště a jednáme o tom, za jakých podmínek jsou ochotny přistupovat k této záležitosti,“ popsal náměstek hejtmana Jaroslav Kania (ANO).

Proti výkupu pozemků se aktuálně postavili i komunisté. Vadí jim, že by centrum mohla v budoucnu využívat vojska jiných států. „Umístění vojenské jednotky v Mošnově jsme vždycky podporovali a vytvářeli jsme k tomu i podmínky. Vzniklo i memorandum, ale v něm nebyla ani zmínka, že by tento areál měl sloužit někomu jinému než české armádě,“ tvrdí opoziční zastupitel Josef Babka (KSČM).

„Nikdy jsme neplánovali, že tento logistický hub bude základnou pro americké vojáky. Ale také jsme nikdy neviděli to, co se děje na Ukrajině, kde ruský agresor střílí na nemocnice, školy, univerzity,“ reagoval bývalý hejtman Ivo Vondrák (nestr.). Na to Babka odvětil, že se nepouští do ideologických sporů, ale že má právo vyjádřit jako zastupitel svůj odpor.

Dlouhou debatu ukončilo hlasování, ve kterém byl výkup pozemků schválen. Kania zdůraznil, že česká armáda stále říká, že půjde pouze o logistické centrum.

Zatímco komunisté nyní chtějí sbírat podpisy pro vyvolání referenda o dalším osudu území, vedení kraje připravuje další kroky, které vyplývají z memoranda s Armádou České republiky. Ta by chtěla začít s výstavbou logistického centra v roce 2028.