Zámek v Olešné byl otevřen veřejnosti

Rakovnicko – Desítky lidí dnes navštívily zchátralý barokní zámek v Olešné u Rakovníka. Před měsícem ho koupil nový majitel a po dvaceti letech otevřel veřejnosti. Ta si tak mohla prohlédnout nejen jedinečné nástěnné fresky a rodové erby, ale také desítky zničených místností.

Zámek, tehdy ještě dvůr s tvrzí, stojí v Olešné od roku 1507. Dobová fotografie z roku 1915 ho zachycuje v plné kráse. V současnosti má oprýskanou omítku, rozbitá okna a propadlé stropy. Do 90. let v zámku sídlila Strojní a traktorová stanice. Noví majitelé koupili zámek za necelých šest milionů korun. Na další roky se kvůli tomu zadlužili. Chtějí v něm bydlet, podnikat a otevřít ho veřejnosti, jak prozradila spolumajitelka Martina Kříčková.

Do oprav se majitelé pustili skoro okamžitě po podepsání kupní smlouvy. Přispět na opravu může kdokoli. S pomocí radnice vlastníci zámku ale počítat nemohou. „Obec Olešná není tak veliká, není tak bohatá. Máme 550 obyvatel, 4,5milionový rozpočet a máme sami se sebou co dělat v průběhu každého kalendářního roku,“ uvedl starosta Olešné Jiří Lengyel.

Reportáž Pavla Pavlase (zdroj: ČT24)

Podle hrubých odhadů budou stát opravy 50 až 100 milionů korun. Část místností chce majitel opravit do jara a otevřít je natrvalo veřejnosti.