Zadluženou obec Prameny už nechce nikdo řídit

Prameny – Do komunálních voleb v obci Prameny na Chebsku se nepřihlásili žádní kandidáti. Vesnici tak zřejmě bude muset vést úředník ministerstva vnitra. Takovou situaci řeší jeho pracovníci poprvé od roku 1989. Zastupitelé v Pramenech se nepohodli kvůli nezdařenému projektu na výstavbu stáčírny minerálních vod. Obec má splácet desetimilionové sankce. Na jaře starosta požádal o vyhlášení nových voleb, které se měly konat v prosinci.

Vedoucí správního odboru z Městského úřadu Mariánské Lázně Miroslava Berdychová informovala, že žádná kandidátní listina z Pramenů nepřišla a je prý jednoznačně jasné, že se volby v obci neuskuteční. Starosta Pramenů Václav Brenner se nechal slyšet, že kvůli dlouhodobé nemoci kandidovat nebude, stejně jako bývalý místostarosta Jaroslav Formánek.

Lidé z vesnice o problémech na radnici vědí – mluví o ostudě a jsou rozzlobení. Na radnici nikdo nechce, zejména z důvodu zadlužení obce. Ministerstvo vnitra posílá do vesnice skupinu expertů, aby ověřili situaci přímo na místě. Odborníci budou muset najít způsob, jak patovou situaci vyřešit. Mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka prohlásil, že jde o první případ nezájmu o volby do zastupitelstva od roku 1989.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Jedna z variant je, že ministerstvo v Pramenech vyhlásí nové volby na příští rok. V takovém případě by na radnici seděl současný starosta, který ale bez zastupitelstva v podstatě nemůže vládnout. Ministerstvo také může pověřit řízením vesnice svého pracovníka. Jak dlouho a s jakými pravomocemi by ministerský úředník Prameny řídil, zatím nikdo neví.