Za nepovolenou demolici v centru Špindlerova Mlýna dostal vlastník pokutu, už ji i zaplatil

Za zásadní proměnu podoby centra krkonošského Špindlerova Mlýna udělil stavební úřad pokutu. Firmě, která nechala loni na podzim zbourat historickou, ale chátrající budovu, se podle informací České televize prodraží projekt na její náhradu řádově o statisíce. Oficiálně ale výši pokuty nekomentoval úřad ani sama společnost.

Při pohledu od Labe tradičně utvářely podobu špindlerovského centra tři budovy – vpravo pošta, uprostřed hotel Central a vlevo budova bývalého mlýna, po které se celé horské letovisko jmenuje.

Jako mlýn dávno nefungovala. Počátkem 20. století byla přestavena na restauraci, za komunistů v ní byla zotavovna ROH, v posledních letech restaurace a dříve také kino. Postupně ale chátrala. Nyní už nestojí, společnost Projekt Centrál, které patřila, ji loni na podzim nechala zbourat. Nahradit ji má několik budov zajišťujících ubytování pro turisty.

Že šla bývalá Špindlerovská hospoda k zemi bez povolení a že za to vlastník dostal – a také zaplatil – pokutu, potvrdil špindlerovský stavební úřad i předseda představenstva Projektu Centrál Tomáš Kapoun. Podle stavebního úřadu porušila firma zákon ve dvou bodech.

„Vlastník objektu se dopustil dvou přestupků. A to tak, že za prvé odstranil stavbu bez souhlasu nebo povolení stavebního úřadu, a za druhé že neuposlechl výzvu stavebního úřadu k zastavení prací,“ shrnul starosta Špindlerova Mlýna Martin Jandura.

V komplexu, který chce firma na místě zbouraného mlýna postavit, má být hotel a několik apartmánů. Zatím je ale plocha prázdná. Majitel čeká na stavební povolení.