Vražda ve Vysokém Mýtě a výbušnina v pardubické škole mají stejného pachatele, uvedla policie

Sobotní vražda ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku a páteční umístění výbušného systému ke Střední průmyslové škole chemické v Pardubicích mají stejného pachatele. Informovala o tom v pondělí policie. Devatenáctiletý mladík ve škole studoval. Po vraždě ve Vysokém Mýtě se otrávil a pak v nemocnici zemřel, sdělili zástupci policie a státního zastupitelství.

Motivem mladého muže byla nejspíš všeobecná nespokojenost s okolím, to vše bude policie dál zkoumat. Mladík dal nástražné zařízení do takzvaného papiňáku a umístil hrnec v pátek do kontejneru, který byl u školy. Tašky s podivným obsahem si všimli studenti.

Policie míní, že když mladíkovi nevyšel plán s výbušninou, našel si v sobotu ve Vysokém Mýtě náhodnou oběť. Muže ubil sekerou a poté se otrávil.
 

Případ je teď vyšeřovaný jako vražda a obecné ohrožení a směřuje k odložení věci, protože podezřelý zemřel. Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové. Vše je v počátku prověřování, ale zatím se ukázalo, že se zřejmý pachatel zajímal o sériové vrahy, uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

„Vše je potřeba pečlivě dokumentovat, dobrat se motivace, jeho osobnostních problémů pomocí posudků znalců soudního lékařství, psychologie, psychiatrie, pyrotechnické služby. Je to poměrně běh na dlouhou trať,“ uvedla Faltusová.

Mladík měl doma další výbušniny

Mladík měl doma malou laboratoř a policisté tam našli výbušných systémů víc. Veřejnost se ale nemusí obávat, policie provedla podrobné prohlídky budov školy i internátu a nic dalšího nenašla. „Mohu všechny ubezpečit, že všichni studenti jsou v bezpečí,“ řekl krajský policejní ředitel Jan Ptáček.

Podle všeho se zatím jeví, že se mladík s nikým dalším nespolčil, že vše inicioval a dělal sám. Aktivní na sociálních sítích nebyl. „V plánu pak měl ještě další skutky, a to s daleko větší razancí a na místech s větší koncentrací osob,“ dodal Ptáček.