Vrátit na Malou Stranu Radeckého? Jeho doba pominula, vzkazuje ledový sloup

Malostranské náměstí nabídne víc místa chodcům, méně autům (zdroj: ČT24)

Uprostřed Malostranského náměstí vyrostl ledový pylon, dočasná expozice studentů Akademie výtvarných umění a současně komentář k chystané rekonstrukci srdce Malé Strany. Urbanistické plány počítají s tím, že se na náměstí po sto letech vrátí socha věhlasného habsburského vojevůdce Josefa Václava Radeckého – podle umělců jde ale o anachronismus.

Odborná porota v září 2014 v mezinárodní architektonické soutěži vybrala pro rekonstrukci náměstí vítězný návrh architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Petra Horského. Architekti navrhli sjednotit prostor, snížit počet parkovacích míst a přidat posezení a místo pro sochařské dílo a fontánu. Vypsáním soutěže město reagovalo na tlak lidí, kterým se vzhled náměstí nelíbil.

Podle aktuálního rozhodnutí rady se na tomto plánu nic měnit nebude. Už loni v červenci magistrát vyklidil parkoviště ve spodní části náměstí (k nelibosti některých poslanců, kteří zde parkovali), nyní chce do konce tohoto roku získat stavební povolení na finální rekonstrukci někdejšího malostranského rynku. „Cílem je, aby projektová dokumentace a stavební povolení bylo hotovo během letošního roku,“ řekla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalice).

Radní se podle ní zároveň shodli, že má být součástí rekonstrukce i nové řešení pro dopravu. Vedení města chce v souladu s přáním Prahy 1 prostor zklidnit a pracuje s několika verzemi, jasněji by mělo být na konci února. „Zatím pouze panuje shoda, že se nebude hýbat s kolejemi a zároveň se na ně nebudou auta pouštět.“

Městští plánovači s Radeckým (zřejmě) počítají

Zcela jasno není ani kolem zmiňovaného sochařského díla. Podle pondělního vyjádření Kláry Mišunové z pražského Institutu plánování a rozvoje návrh na obnovu náměstí stále počítá s návratem sochy maršálka Radeckého, která stála naproti vyústění Mostecké ulice až do roku 1919.

Poté byl ovšem pomník slavného habsburského vojevůdce coby symbol monarchie odstraněn a dnes se monumentální sousoší nachází v Lapidáriu Národního muzea. Jitka Brablecová, kolegyně Kláry Mišulové z IPR, ale návrat Radeckého relativizuje – do prostoru, kde socha stála, se podle ní může umístit i jiná instalace.

Socha maršálka Radeckého na Malostranském náměstí v Praze
Zdroj: Scherl/ČTK/Sueddeutsche Zeitung Photo

O návrat maršálka pod věže svatého Mikuláše naopak už řadu let usiluje Spolek Radecký Praha, obnovení sochy má ale i své kritiky včetně ředitelky Galerie hlavního města Prahy Magdaleny Juříkové: „Jak dopadla revitalizace náměstí, je nešťastná, návrat pomníku Radeckého by byl podle mě nešťastný také. Jsem příznivcem hledání současných témat.“

Již dříve tuto možnost kritizoval Kolínské stranický šéf, předseda Zelených Matěj Stropnický, podle kterého není šťastné vracet sochu loajálního habsburského vojevůdce do centra Prahy ve chvíli, kdy se blíží oslavy stého výročí vzniku republiky.

Led jako výhrada

Případný návrat Radeckého i alternativní možnosti pro Malostranské náměstí aktuálně komentuje také dočasná plastika Artura Magrota, Martina Chlandy a Jakuba Rajnocha, tří studentů Akademie výtvarných umění. Objekt má podobu vysokého ledového kvádru uprostřed prázdné kruhové nádrže. Se změnami teplot bude měnit tvar a tát.

Podle pedagoga školy Dušana Zahoranského chce ledový pilíř – symbol pomíjivosti – bojovat právě proti návratu historických soch, čili obnově pomníku od profesora Christiana Rubena a sochařů Josefa a Emanuela Maxových.

„To, že se ve 21. století nějaká socha za drahé peníze přenese na místo, které se mezitím proměnilo, je podle mě něco, co by se mělo kritizovat a bránit se tomuto anachronickému typu práce s veřejným prostorem a ve veřejném prostoru,“ prohlásil Zahoranský. 

„Procesuální instalace“ – experimentální ledový sloup na Malostranském náměstí
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK