V Plzni již začali krachovat pekaři

Plzeň – Pekaři se od Nového roku potýkají s existenčními problémy. Kvůli nárůstu DPH a vyšším cenám energií se řada z nich dostala do problémů. Většina přežívá jen díky kontokorentním úvěrům. Klesá i zájem spotřebitelů. Ti se orientují hlavně na levnější výrobky hypermarketů. První pekárny začaly krachovat v Plzni.

Problémy pekařů už začaly v minulém roce. Cena mouky stoupla o více než padesát procent. Teď se pekaři musí znovu přizpůsobit. Pokud nezdraží, tak nepřežijí. „Obáváme se, že nás čeká zdražování všeho a také zhoršení ekonomické situace,“ přiznává Jiří Fiala z pekařství Fiala. 

Rostoucí náklady na výrobu jsou pro mnohé pekaře likvidační. Právě z těchto důvodů skončil v Plzni 31. prosince významný dodavatel racionálního pečiva – pekárna Vokurka. Hlavní důvody, proč pekárna Vokurka po dvaceti letech končí, České televizi nakonec poslali jen písemně. „Neúnosně vzrostly náklady na výrobu, cena mouky stoupla o padesát procent, skokově roste cena energií a pohonných hmot, pekaři jsou špatně placení a naše výrobky nejsou dostatečně ohodnoceny,“ stojí v prohlášení pekárny Vokurka. 

A krachovat budou i další pekařství. Nejvíc se to asi týká těch, co jsou závislí na odběru velkých obchodních řetězců. Jejich podmínky jsou totiž likvidující. „Pekaři jsou v kleštích, protože obchodní řetězce tlačí dolů ceny,“ upozorňuje Jaromír Dřízala z Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů. „Tlaky na snižování cen se promítají i do kvality pečiva,“ varuje Sandra Němečková z pekařství Peklo. 

Čeští pekaři navíc musí ceny výrobků držet na minimální hranici. Všeobecně platí, že kdo je dražší, o toho je menší zájem. A to bez ohledu na kvalitu výrobků. „Ruční práci nemůžeme započítat do ceny výrobku,“ říká Jiří Fiala. „Provoz pekárny ani výše marže nejsou v Česku ohodnoceny tak, jak by měly být,“ dodává Roman Dlabač z firmy Pekaři Plzeň. „Jsme národ, který by si mohl dovolit kvalitní pekařské výrobky za vyšší ceny,“ myslí si Jaromír Dřízala.

Dobrou zprávou pro pekaře je tak jedině to, že ceny mouky by měly v letošním roce zůstat stejné.

2 minuty
Reportáž Davida Havleny
Zdroj: ČT24
Načítání...