V Olomouci spadla na chodník část zdi domu, zranila tři lidi

V Pekařské ulici v centru Olomouce se zřítila část štítové zdi domu na chodník. Záchranáři ošetřili tři zraněné. Policie Pekařskou ulici uzavřela a zastavila zde i provoz tramvají. Hasiči se nyní snaží střechu domu staticky zabezpečit.

Sanitka odvezla dva zraněné, kteří byli uvnitř rekonstruovaného domu. „Jedna osoba má poraněnou nohu a druhá má oděrky. Obě byly převezeny do Fakultní nemocnice v Olomouci,“ řekl mluvčí záchranné služby a hasičů Zdeněk Hošák.

Velké štěstí měla rodina s miminkem, která šla po chodníku a sutiny spadly kousek za ní. Žena je lehce zraněná, ostatním se nic nestalo. „Slyšeli jsme hluk a velkou ránu. Začali jsme utíkat. Dostal jsem malým úlomkem do hlavy a manželka do nohy a do zad. Na noze ji to škráblo, jinak se nic nestalo. Malou manželka nesla v náručí. Spala a nic se jí nestalo,“ řekl Vlastimil Vohánka. 

V Olomouci se sesula střecha domu
Zdroj: Petr Běhal/ČTK

Hasiči už na místo přivezli speciální vybavení, s jehož pomocí staticky zabezpečí střechu a přilehlé zdi domu. „Poté odklidíme suť. Na místě budeme do nočních hodin,“ uvedl Hošák. Statik následně dům znovu zkontroluje a bude rozhodnuto o dalším postupu.

Tramvaje přestaly jezdit po trati, která prochází historickým centrem města, po druhé hodině. Od náměstí Hrdinů až k hlavnímu nádraží je nahradily autobusy. „Tramvajové linky číslo 2, 3, 4 a 6 jsou vedeny odklonem přes třídu Kosmonautů,“ uvedla mluvčí olomouckého dopravního podniku Martina Krčová.

iReportér: Spadlá část zdi domu zastavila v Olomouci dopravu (zdroj: iReportér/Petra Vostatková)

Podle olomouckého primátora Antonína Staňka (ČSSD) ale pád štítové zdi zřejmě s provozem tramvají nesouvisí. „Spíše jde asi o nějakou chybu při rekonstrukci domu. Tam došlo ke zhroucení celého stropu, takže je to spíš záležitost rekonstrukční,“ míní.

Část domu se v centru Olomouce zřítila i v říjnu 2011. Sutiny tehdy zasypaly kolemjdoucí ženu, která na místě zemřela. O rok později se o několik metrů dál na chodník zřítily tuny zdiva narušené atiky polikliniky Spea. Nikdo nebyl zraněn.