V Jihlavě vyhledali ošetření další účastníci festivalu

Jihlavská nemocnice v neděli večer ošetřila další účastníky hudebního festivalu, kteří se po sobotní půlnoci zranili při tlačenici u vchodu do velkého nafukovacího stanu. Celkem tak nemocnice poskytla zdravotní péči 34 lidem. Většina měla pohmožděniny a drobné rány. V nemocnici zůstávají čtyři pacienti na dětském oddělení, jeden z nich na jednotce intenzivní péče, stejně jako dvě dospělé ženy, řekla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

„Celkový počet lidí, které jsme v souvislosti s Vysočina Festem ošetřili, je 34. Prvně jich bylo sedmnáct a dalších sedmnáct, kteří přišli během odpoledne a večera včera (v neděli),“ upřesnila Zachrlová.

U všech dětských pacientů lékaři předpokládají, že se vyléčí bez následků. Stav dospělých na JIP je vážnější, jednu z hospitalizovaných žen by ale v pondělí podle mluvčí mohli lékaři přeložit na běžný pokoj. Rozhodnou se po kontrolních vyšetřeních. Nikdo z těch, kdo do nemocnice přišel v neděli večer, neměl poranění vážné, dodala Zachrlová.

V noci na neděli přivezla zdravotní záchranná služba do nemocnice sedm lidí, další přišli na ošetření sami. Policie vyšetřuje událost na Vysočina Festu jako obecné ohrožení z nedbalosti. Organizátoři jsou přesvědčeni, že všechna bezpečnostní opatření dodrželi.

V noci na neděli platila pro Vysočinu výstraha před silnými bouřkami. Pořadatelé posunuli vystoupení posledních interpretů tak, aby produkce skončila před půlnocí. Krátce nato začalo pršet. Po výpadku proudu se začala prohýbat střecha stanu. Když moderátor vyzval lidi, aby ze stanu odešli, začali se v panice mačkat u vchodu.