V Jablonci nad Nisou se 11 lidí přiotrávilo oxidem uhelnatým

Jedenáct lidí se v noci ze soboty na neděli přiotrávilo oxidem uhelnatým (CO) v motorestu v Jablonci nad Nisou - Rýnovicích. Jedna žena skončila v hyperbarické komoře, která umí jedovatý plyn vytěsnit z krve, celkem lékaři hospitalizovali osm lidí. Policisté zatím nestanovili právní kvalifikaci.

Podle mluvčího krajské záchranné služby Michaela Georgieva byli záchranáři původně voláni ke kolapsovému stavu. „Po příjezdu naše posádky okamžitě zaznamenaly, že jim začala signalizovat čidla, která mají u sebe, na vysoké CO. Takže okamžitě zalarmovali integrovaný záchranný systém,“ přiblížil.

Podle mluvčí policie Dagmar Sochorové bylo uvnitř motorestu jedenáct lidí – tři osoby personálu a osm hostů. Po vyšetření v nemocnici z nich v péči lékařů zůstalo osm. „Jedna žena je v hyperbarické komoře v liberecké nemocnici,“ upřesnila mluvčí.

V hyperbarických komorách se pacientům podává kyslík za zvýšeného atmosférického tlaku a to vede ke zvýšené dodávce kyslíku tkáním.

Dalších sedm lidí bylo hospitalizováno v Jablonci na pozorování. „Ráno jsme všechny propustili,“ doplnila mluvčí jablonecké nemocnice Petra Hybnerová.

V motorestu zasahovali i hasiči, kteří prostory odvětrali. Zásah trval zhruba hodinu, podle prvních informací únik způsobila závada na kotli.