V Brně vznikne Dům pro Julii. Hospic, který poskytne péči nevyléčitelně nemocným dětem

V Brně se rodí nový dětský hospic (zdroj: ČT24)

Podle odhadů České společnosti paliativní medicíny je v České republice aktuálně sedm a půl tisíce nevyléčitelně nemocných dětí, které potřebují speciální péči. Dětské paliativní týmy chybějí asi v polovině republiky. V Brně se proto nezisková organizace Zerafa rozhodla postavit dětský hospic, který by tuto péči nabízel.

K nápadu založit dětský hospic přivedla Radku Vernerovou smutná událost, kdy její kamarádce zemřela sedmiměsíční dcera na meningitidu. „Ležela v nemocnici, zemřela v nemocnici, ale přitom v těch posledních dnech v nemocnici být vůbec nemusela. Mohla být u nás, v rodinném prostředí,“ říká Vernerová.

Její hospic je však zatím jen ve fázi plánování, Vernerové chybí potřebné peníze. Získává je postupně, veřejnou sbírkou a prostřednictvím nadačního obchodu. „Každému říkám, ať donese to, co by si sám rád koupil. Je úplně jedno, jestli to jsou knížky nebo oblečení. Minulý týden jsem prodala třeba sněhové řetězy,“ popisuje prodavačka Beáta Bukáčková.

Zatím se na Dům pro Julii, jak se má hospic jmenovat, podařilo získat přes osm set tisíc korun. Působit by v něm měli nejen zdravotníci, ale i psychologové a duchovní. Pomáhat mají až pěti rodinám zároveň.

„Zdravotnické úkony přebírají naši zdravotníci nebo pečovatelé a rodiče mohou být jen rodiči. Anebo dítě bude moci zůstat u nás v péči a rodina si pak bude mít možnost cokoliv zařídit,“ nastiňuje své představy Radka Vernerová.

Pozemek pro  hospic má nadace zatím přislíbený od města Brna. Budova by měla vyrůst na ploše, která patří Domovu pro seniory na Kociánce. Radní ale teprve musí schválit studii.