Ukradený svatý Josef je zpět v Tanvaldu

Tanvald - Vzácná barokní socha sv. Josefa se vrátila do Tanvaldu. Před osmi lety ji ukradl gang, který působil na severu a východě Čech. Na Jablonecku tehdy podobně cenných památek zmizelo hned několik, všechny se nakonec našly v Rakousku.

Socha sv. Josefa je nejstarší tanvaldskou památkou, pochází z roku 1777. Stála v části Světlá, kde ji dnes připomíná jen sokl. Na ten se dílo vrátí příští rok. Předtím je nutno sochu zrestaurovat a zajistit, aby se krádež neopakovala. „Mělo by dojít ke spojení podstavce a samotné sochy, aby to byly neoddělitelné části,“ popsal místostarosta Tanvaldu Josef Průcha (ČSSD). 

Socha se našla v Rakousku, do Čech se vrátila minulý týden spolu s desítkami dalších děl nalezených u překupníka. Všechna díla ukradená v roce 2004 měla podobný osud. Kromě tanvaldského Josefa zmizela tehdy například i barokní socha Panny Marie ze zahrady fary v sousední Smržovce. „Podařilo se ji najít díky někomu z Rakouska, kdo upozornil, že ve Vídni na aukci je nabízeno několik soch,“ řekla Věra Koulová z místního občanského sdružení Michael. Na původní sokl se už nevrátila a nyní stojí v kostele.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Ukradený a v cizině nalezený originál raději ukryli i Lučanech nad Nisou, kde místo sochy svatého Františka stojí jeho replika. „Jsme tady trochu na odlehlém místě, neradi bychom o ni znovu přišli,“ konstatoval starosta Lučan Jiří Řešátko (nez.).

Organizovaný gang zlodějů způsobil milionové škody, soud muže potrestal v roce 2007. Část kradených věcí se najít nepodařilo, jiné policie objevila díky databázi památkářů. „V případě, že dojde k odcizení, poskytujeme na základě údajů z této databáze informace na portále evidence pohřešovaných děl Policie ČR,“ řekl Ivo Habán z Národního památkového ústavu. Databáze se osvědčila i loni v prosinci při hledání křížové cesty ukradené v Pertolticích. Obrazy tehdy skončily v Polsku a už v únoru byly zpět.