Travič na Klatovsku zabil tři káně lesní. Otrávená návnada usmrtila i dvě lišky

Na Klatovsku našli ornitologové další otrávené dravce, tentokrát tři káně lesní. Kriminalisté ve spolupráci s psovodkou na místě dohledali také dvě otrávené lišky a zbytky masa na balíku slámy jako otrávenou návnadu. Je to první letošní případ otravy, který Česká společnost ornitologická v Česku zaznamenala. V některých okresech je trávení častější. Nejvíce problematická je právě oblast západních Čech a také jižní Morava.

Všechny tři káně a obě lišky byly podle ornitologů nalezeny v poloze typické pro otravu, u ptáků široce roztažená křídla a zaťaté pařáty, u lišky otevřená tlama a natažené nohy i ocas.

„Na vině je zřejmě prudký jed karbofuran, který traviči používají nejčastěji. A to i přesto, že od roku 2008 je v Evropské unii zakázaný pro přílišnou jedovatost. Hned po požití ochromí nervovou soustavu a zvíře umírá za plného vědomí v bolestech a křečích. Při tom nemůže dýchat, roztahuje křídla a zatíná pařáty. Jedná se o mimořádně krutý způsob usmrcení,“ řekla psovodka České společnosti ornitologické Klára Hlubocká.

Ta za pomoci psů vyhledává otrávené návnady a jejich oběti a předává podklady policii. Kromě kání a lišky psovodka na místě našla také kosterní pozůstatky krkavce plné mrtvého hmyzu, což rovněž ukazuje na otravu karbofuranem.

V Česku byl zatím odsouzen jen jeden člověk

Je to první letošní případ otravy, který Česká společnost ornitologická zaznamenala. Od roku 2017, kdy existuje terénní psí jednotka, společnost zdokumentovala a předala policii přes sto případů, jejichž obětmi se stalo téměř pět stovek zvířat.

Přesto, že existuje velké množství případů a jejich počet se v průběhu času nesnižuje, v Česku byl prozatím za trávení divoce žijících zvířat odsouzen jen jeden člověk. V roce 2021 soud vyměřil rybníkáři Miloslavu Vodičkovi podmíněný trest za otrávení orlů mořských a krkavců velkých u Mečichova na Strakonicku v roce 2019.

Reálný počet otrav je vyšší než případy zaznamenané ornitology. „Na celou republiku máme pouze jednu psovodku. Aby se podařilo dopadnout další traviče, je potřeba i pomoc veřejnosti,“ poznamenal ředitel České ornitologické společnost Zdeněk Vermouzek. V případě nálezu podezřelých uhynulých ptáků může veřejnost pomoci ohlášením.