Šumava proti elektrokolům. Do rezervace výkonnější stroje nepatří, varuje vedení parku

Vedení Národního parku Šumava začne postihovat turisty, kteří na nevyhovujících elektrokoloběžkách a elektrokolech vjedou do vybraných šumavských lokalit. Stále populárnější bicykly s bateriovým pohonem v některých případech překračují povolený výkon a konstrukcí už se neřadí mezi jízdní kola.

Správcům parku vadí elektrokola a elektrokoloběžky, které mají výkon větší než stanovuje zákon, tedy 250 W. Na takových strojích se totiž lidé nemusí sami odrážet nebo šlapat a podle správců národního parku patří stroje s těmito parametry pouze na silnici.

„Tyto typy elektrokol a elektrokoloběžek chce vedení parku postihovat za vjezd do některých lokalit, kam je jinak povolené vstoupit pouze pěšky nebo na klasickém kole či elektrokole, které ale splňuje požadavky a pohon lidem pouze pomáhá,“ shrnul redaktor ČT Zdeněk Mlnařík.

O tom, že na některá místa se na příliš silných strojích jet nesmí, podle Mlnaříka turisté často neví, přestože si je půjčují od místních podnikatelů. „Jedná se především o nejfrekventovanější trasy, jako jsou Modrava–Březník, Modrava – Javoří Pila, Kvilda–Bučina a Kvilda – Prameny Vltavy. Pohyb turistů je tam skutečně vysoký a bohužel řada elektrokoloběžek tudy projíždí dost bezohledně,“ uvedl mluvčí parku Jan Dvořák.

Dodal, že park kvůli tomu požádal o větší pomoc ze strany policie a informoval o problému i zástupce obcí. Podle Dvořáka navíc může strážce Národního parku Šumava uložit na místě turistovi na nevyhovující koloběžece pokutu až 10 tisíc korun. „Lidé většinou na elektrokoloběžkách jezdí bez přilby a neuvědomují si, že i tímto porušují předpisy. Jedná se o malý motocykl, a proto by k tomu uživatelé měli tak přistupovat,“ řekl mluvčí.

Někteří řidiči elektrokol najížděli na strážce parku

Podle šumavského národního parku počet turistů na elektrokoloběžkách na stezkách roste a hrozí střety s pěšími nebo cyklisty. „Už se objevily i případy, kdy cyklisté na elektrokole strážcům parku ujížděli nebo do nich dokonce najížděli,“ dodal redaktor s tím, že správa parku nechce vyvolávat v národním parku honičky, které by mohly ohrozit další turisty.

Podle zástupců parku jezdci porušují pravidla i v jiných ohledech. Vedoucí Informační a strážní služby Adam Diviš přiblížil, že se často na elektrokoloběžkách objevují děti, přičemž není neobvyklé, že na takovém vozidle jedou i tři osoby najednou.