Oblíbenou cestu z Modravy na Březník čeká oprava, přijde o asfaltový povrch

Cesta k hájence na Březníku již nebude asfaltová (zdroj: ČT24)

Hájenku na šumavském Březníku u Modravy připojí k elektrické síti a odkanalizují. Z toho důvodu dělníci rozkopou turisty hojně užívanou asfaltovou starobřeznickou cestu z Modravy. Až budou výkopy hotové, na silnici se již neobnoví asfaltový povrch, a to k nelibosti některých cyklistů. Bývalé vedení Národního parku Šumava dostalo pokutu v řádech statisíců korun za to, že odpadní voda z hájenky vytékala do potoka v nejchráněnější oblasti rezervace.

„Vzniknul by výkop pod starobřeznickou cestou, která vede z Modravy na Březník a má zhruba sedm kilometrů,“ popsal plán redaktor ČT Zdeněk Mlnařík. „Je to asfaltová cesta, pozůstatek po minulém režimu,“ dodal s tím, že v minulosti v oblasti sloužili vojáci pohraniční stráže. Před několika lety vznikla v hájence restaurace, tu mělo nahradit informační centrum, ani tomu se ale nedařilo.

Hájenka má ale ožít znovu, proto potřebuje vylepšit. Vedle výkopu pro kanalizaci má být i strouha pro elektrické vedení, aby Březník nemusel využívat dieselový agregát. „Po zavezení výkopu už by se neobnovovala asfaltová cesta,“ informoval Mlnařík. Prašný povrch místo asfaltového ale vadí některým cyklistům.

Starobřeznická cesta
Zdroj: ČT24

Minulé vedení národního parku na Březníku mělo potíže s nakládáním s odpadními vodami, které vytékaly do nejvíce chráněné části rezervace. „Padly za to statisícové pokuty,“ vysvětlil Mlnařík.

S pracemi, které to měly vyřešit, se však nezačalo, protože panovala obava z rušení tetřeva hlušce. Vedení národního parku ale nyní rozhodlo, že výkopové práce nejsou rušením dlouhodobým, a tudíž prošly studií EIA vyhodnocující vliv na životní prostředí.

Práce ale musí životní rytmus tetřevů respektovat. „Případná kanalizace bude muset být řešena řízeným horizontálním vrtem a je třeba zařídit také to, že výstavba té kanalizace bude probíhat v určitém ročním a denním období,“ uvedl mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Ve hře je stále i varianta, že myslivna bude tzv. ostrovním systémem, tedy že bude mít solární panely na výrobu elektřiny a dostatečnou jímku. Správa parku chce teď zjistit, která varianta bude finančně výhodnější, a do projektování se pustí v příštím roce.

Hájenka na Březníku, kam každý rok vyrazí milion turistů, bude v letošním létě otevřena v plném provozu, stejně jako vloni. Turistům bude k dispozici infocentrum a provizorní občerstvení. V zimním období je hájenka uzavřena.

Události: Hájenka na šumavském Březníku asi získá kanalizaci, přišla by tím ale o asfaltovou cestu (zdroj: ČT24)